росіяни вивезли з Херсона 14 сиріт у будинок дитини, який називали «концтабором» - ЗМІ

росіяни вивезли з Херсона 14 сиріт у будинок дитини, який називали «концтабором» - ЗМІ

Укрінформ
російська влада перевезла щонайменше 14 дітей-сиріт із Херсона до тимчасово окупованого Сімферополя у дитячий будинок "Ялинка", який у 2020 році ЗМІ називали "концтабором" і порівнювали з Освенцимом через умови проживання вихованців.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на видання «Верстка».

Журналісти видання встановили це завдяки фотографіям сиріт із окупованих територій України в межах звіту за підсумками акції «Стань дідом Морозом». Знімки було опубліковано на сайті «Усиновлення у московській області». Усіх 14 дітей були сфотографовані в інтер'єрах дитячого будинку «Ялинка», який підпорядковується кримському МОЗ і спеціалізується на роботі з дітьми з ураженнями центральної нервової системи, порушеннями психіки та поведінки, слуху, зору та ВІЛ.

Читайте також: В Україні 75% дітей мають ознаки когнітивного стресу

Як зазначає «Верстка», на світлинах показані діти 2-5 років. У звіті акції «Стань дідом Морозом» є ще дев'ятеро дітей того ж віку в кімнатах «Ялинки», зокрема діти з обмеженими можливостями. Але звідки вони приїхали, у листах не вказується.

У «Робочій програмі» дитячого будинку «Ялинка» на 2021–2025 роки зазначено, що ця установа має виховувати у дітей «патріотизм та громадянськість», а також формувати уявлення про те, що «Крим знаходиться на півдні росії», та «усвідомлення себе як громадянина багатонаціональної росії».

Цей заклад потрапив у поле зору преси після того, як у 2020 році декілька прийомних матерів, які взяли під опіку дітей з «Ялинки», розповіли ЗМІ про жорстоке поводження з вихованцями у будинку дитини. Одна з них Ольга Крамна, повідомила, що на момент усиновлення її дворічний син важив шість кілограмів, не міг сидіти, говорити й самостійно їсти. Після медичного обстеження, за словами Крамної, у хлопчика знайшли дистрофію, зневоднення, рахіт та деформацію черепа.

Читайте також: В Україні з початку повномасштабної війни знайшли 9278 дітей

Одна з колишніх співробітниць будинку дитини розповідала про роботу медсестер, які стежили за дітьми в «Ялинці»: «Навіть незручно повторювати, що я від них вислуховувала: «Сік дітям не наливай: підеш, а вони нам гадитимуть. На руки не бери: привчиш, прийде наступна зміна, дитина проситиметься. На ніч не годували – треба спати. Воду не давали, лише суміші. Нічний кефір йшов у пляшки співробітникам».

Керівництво дитячого будинку звинувачення заперечувало. Після резонансу у ЗМІ в «Ялинці» відбулася перевірка регіонального МОЗ, Слідчого комітету та прокуратури. За її підсумками відомства не виявили порушень та відмовилися порушувати кримінальну справу.

Крамна розповіла «Верстці», що з другої спроби їй вдалося добитис початку розслідування: «Зараз воно на стадії судмедекспертизи. Перевірок було багато, але всі ці перевірки мали здебільшого екскурсійний характер, тому всі вони не помітили виснажених дітей, які там досі є. Дехто вже помер за цей час. Звісно, там не всі діти дистрофіки. Найгірше паліативним дітям, дітям із вадами та тим, хто там від народження». Судячи з даних юридичних реєстрів, головлікар дитбудинку Олександр Васюков також продовжує обіймати свою посаду.

«Верстка» припускає, що дітей із Херсона, які потрапили на фотографії, перевезли до тимчасово окупованого Криму у жовтні 2022 року під час так званої евакуації місцевих жителів напередодні звільнення міста в результаті контрнаступу ЗСУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-