Викрадений в Мелітополі волонтер розповів про тортури у сімферопольскому СІЗО

Викрадений в Мелітополі волонтер розповів про тортури у сімферопольскому СІЗО

Укрінформ
Волонтер Ярослав Жук, якого російські загарбники утримують у сімферопольському СІЗО, розповів про тортури після викрадення у Мелітополі.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві Ярослава Жука, текст якої має Кримська правозахисна група.

Жук розповів про те, як його викрали у Мелітополі. Так, 17 червня на вул. 50 років Перемоги йому перегородив шлях автомобіль, з якого вийшов озброєний чоловік і, погрожуючи пістолетом, витяг з машини, почав бити, одягнув кайданки та мішок на голову.

Після цього, за словами волонтера, його привезли до підвалу, де тримали близько тижня. Увесь цей час він перебував з мішком на голові, перемотаним скотчем, від тортур втрачав свідомість.

«Приблизно кожні півгодини приходили невідомі і катували мене: били струмом, прикладаючи дроти до ніг, рук, геніталій, мочок вух та сосків. Били тупим предметом по всьому тілу. Підпалювали газовим пальником ступні ніг, при цьому морально знущалися з мене”, - розповів Жук.

За його словами, перші три дні з нього не знімали кайданки, руки були прикуті за спиною. Після цього в нього не відновлювалась чутливість пальців обох рук. Упродовж тижня волонтера не годували, лише давали зробити ковток води щодня. Також Ярослава Жука регулярно били по голові, через що він частково втратив слух.

Під тортурами його також змушували зізнатися у тому, що він не робив.

"Коли я погодився, не витримавши знущань, мене із зав'язаними очима перевезли в інше приміщення, без світла та води, де дали підписати надруковане зізнання у сфабрикованій справі", - розповів Жук.

Читайте також: Позбавлення волі херсонської активістки Горобцової має ознаки насильницького зникнення - КримSOS

Волонтер зазначив, що варіантів визнання було три, кожний з яких його змусили підписати після тортур. Жука вимушили вивчити текст “визнання”, і вимовити перед камерою після того, як на обличчі пройшли сліди побоїв.

За словами Жука, його також змушували підписувати якісь папери, ймовірно, про обшук в автомобілі та будинку, а також залишати відбитки пальців на різних предметах та речовинах.

«На одному з документів, які мене змусили підписати, я бачив звання та прізвище – капітан ФСБ Іпатьєв”, - зазначив активіст.

Таким чином, повідомляє Ярослав Жук, його протримали у підвалі з 17 червня до 8 серпня. Після чого його насильно перевезли до Криму.

Як повідомлялося, у Мелітополі російські військові викрали двох українських волонтерів – Ярослава Жука та Іллю Єніна.

У липні гауляйтер Мелітополя владімір рогів виклав відео з нібито вдячними свідченнями. На цьому відео Ярослав Жук невпевнено каже, що «17 червня 2022 року скоїв замах на директора департаменту освіти міста Олену Шапурову. Кинув вибухівку із вікна машини. Перебуваю в партизанському русі, який займається СБУ».

Ярослава Жука звинувачено за статтею про міжнародний тероризм.

У серпні сімферопольський «суд» обрав Жуку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. На який термін, невідомо. Після цього «верховний суд» Криму розглядав апеляційну скаргу на це рішення та залишив запобіжний захід без змін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-