Дипломатія є головним інструментом деокупації Криму, але неминучі і «військові елементи» - Ташева

Дипломатія є головним інструментом деокупації Криму, але неминучі і «військові елементи» - Ташева

Укрінформ
Україна розглядає дипломатію як основний інструмент визволення Криму, але «військові елементи» також обов’язково будуть.

Про це заявила в інтерв’ю Укрінформу постійна представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева.

«Ми розуміємо, що першими на територію Криму все одно заходитимуть військові. Тому використання військових елементів у деокупації Криму точно буде», - сказала вона.

Ташева нагадала, що у 2021 році Україна затвердила стратегію деокупації та реінтеграції Криму. У документі зазначено, що основним інструментом деокупації є дипломатичний шлях, «але не лише».

За її словами, після 24 лютого «багато що змінилося», хоча «основним інструментом усе одно використовуємо політику дипломатичного діалогу».

Багато що залежатиме від ситуації на фронті, на півдні, від того, як відбуватиметься визволення інших тимчасово окупованих територій, пояснила постпред глави держави в АРК.

Ташева підкреслила, що з початком повномасштабного вторгнення росії та провалу путінських планів щодо повної окупації України настрої в Криму істотно змінилися. Багато людей чекають визволення захоплених територій. За її словами, це відразу відчувається у спілкуванні як із переселенцями з Криму, так і з тими, хто там проживає.

Читайте також: Таміла Ташева, постійна представниця Президента в Автономній Республіці Крим

Постпред Президента зауважила, що всі розуміють, що після повномасштабного вторгнення повернення півострова значно пришвидшиться, «хоча ніхто не каже, що це відбудеться прямо зараз».

Вона розповіла, що нині в тимчасово окупованому Криму посилилися протестні настрої, люди активно висловлюються та діють: псують машини з російською загарбницькою символікою, розмальовують паркани, розсилають антивоєнні листівки, виходять на пікети, закидають військкомати «коктейлями Молотова».

«На вулиці почали входити та здійснювати якусь діяльність люди, які протягом восьми років не були в цьому помічені… Гадаю, це лише верхівка айсберга – те, що ми дізналися через окупаційні російські «суди». Далеко не про всі випадки відомо», - зазначила Ташева.

Читайте також: Кримськотатарський журналіст Османов вийшов на волю після триденного арешту

Як повідомлялося, у тимчасово окупованому Сімферополі почав діяти рух опору окупантам «Жовта стрічка». Активісти розклеюють у Криму листівки з фотографіями масового протесту кримчан 26 лютого 2014 року та написами «Крим – Україна. Не тільки з 1954, а завжди!», «Крим – це Україна. Ми повертаємось!» і «Час спротиву! Час боротися! Час додому».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-