Шахи: чотири посмішки Фортуни у бік лідера турніру претендентів

Шахи: чотири посмішки Фортуни у бік лідера турніру претендентів

Укрінформ
На турнірі претендентів на матч за шахову корону, що триває в Мадриді, зіграні партії сьомого-дев’ятого турів. Ці поєдинки фактично визначили ім’я переможця турніру. Причому, в кожному з трьох раундів був ключовий двобій, який суттєво вплинув на ситуацію.

У сьомому раунді такою ключовою виявилася партія  Рихарда Раппорта з Угорщини проти лідера - Яна Непомнящего, який виступає під прапором ФІДЕ. Здавлося, що ця зустріч триватиме недовго і швидко закінчиться унічию. Лідера це повністю влаштовувало, і він проти цього не заперечував. Тому, коли чорні мусили давати вічний шах, Ян із задоволенням пішов на це.

Його ж суперник мріяв виключно про перемогу. Лише вона лишала угорцю примарні шанси на загальний успіх. І він замість того, щоб погодитися з неминучим, ухилився від вічного шаху. Проте ціною значного погіршення позиції. А цього Непо йому вже не подарував. Він чітко реалізував свою перевагу. Такий фантастичний подарунок отримав лідер на фініші першого кола. 

Щоправда, основний конкурент Яна американець Фабіано Каруана створив справжній стратегічний шедевр, у блискучому стилі обігравши Темура Раджабова з Азербайджану. Це дозволило Каруані зберегти просвіт у пів очка. Унічию зіграли поляк Ян-Кшиштоф Дуда з американцем Хікарою Накамурою, а також китаєць Дін Ліжень з Алірезою Фіруджою з Франції.

Наступному раунді центральним став двобій американців Накамури з Каруаною. Попри визнану думку про блискучу дебютну підготовку Каруани і відсталість в цьому компоненті Накамури, все сталося якраз навпаки. Фабіано чорними обрав відкритий варіант іспанської партії. Причому в такий редакції, де чорні жертвують дві фігури за туру і пішака.

Проте цього разу Хікару виявився на висоті. Він філігранно точно діяв у дебюті, причому робив це надзвичайно швидко. Спочатку Каруана досить непогано йому опонував, та в один момент він обрав хід не тим пішаком. Якби чорні зіграли вірно, то мали б усі шанси втримати пів очка. А так Накамура далі діяв просто бездоганно, особливо вражаючим був його хід конем у кут шахівниці. Як правило, подібні продовження бувають неякісними, але в цьому випадку - то був глибокий маневр. Словом, Хікару чітко реалізував перевагу, чим посприяв лідерові.

Сам же Ян білими у дебюті чотирьох коней, цинічно засушив гру проти Дін Ліженя, швидко зігравши унічию. Раппорт здолав Дуду, а партія Фіруджа - Раджабов закінчилася мирним результатом.

І от у дев’ятому турі відбулася центральна партія другого кола Каруана - Непомнящий. Американець відставав на очко, і йому конче потрібна була перемога. Білими йому вдалося захопити ініціативу в руській партії. Проте на 24-у ході він припустився фатальної помилки, після чого шансів на перемогу у нього вже не було. Партія закінчилася унічию.

Можна вкотре констатувати неймовірний фарт Непо. Цьому представнику ФІДЕ щастить на шинішньому турнірі вже учетверте.

В інших партіях гору взяли білі: Раджабов - над Накамурою, Дін Ліжень - над Дудою, а Фіруджа - над Раппортом.

Читайте також: Шахи: лідер турніру претендентів б’є рикошетом…

За п’ять турів до закінчення турнірна ситуація така:  Непомнящий - 6,5 очка з 9-ти, Каруана - 5,5, Дін Ліжень та Накамура - по 4,5, Раджабов, Фіруджа та Раппорт - по 4, Дуда - 3.

Сьогодні на турнірі вихідний день. Чи зможе Каруана ліквідувати різницю в одне очко? Це залежить від того, кому Фортуна посміхнеться на фініші...

Петро Марусенко, міжнародний майстер. 

Фото: fide.com.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-