США запевнили у повній підтримці «Кримської платформи»

США запевнили у повній підтримці «Кримської платформи»

Укрінформ
Виконуючий обов’язки заступника помічника секретаря з питань Східної Європи Державного департаменту США Джон Армстронг заявив, що Сполучені Штати цілком підтримують «Кримську платформу».

Про це він заявив під час експертної дискусії «Кримська платформа як інструмент зовнішньої політики: Роль третіх сторін», яку організували Посольство України в ФРН і спільно з Німецьким товариством зовнішньої політики (DGAP) і UA Ukraine Analytica, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«США повністю підтримують і підтримуватимуть українську ініціативу «Кримська платформу», яка буде фокусувати міжнародну увагу на стратегічних вимірах окупації Криму та мати на меті відновлення повного суверенітету України над Кримським півостровом… Ми не визнаємо окупацію й ніколи не визнаємо», - заявив Армстронг і назвав серпневий саміт платформи в Києво дуже успішним.

Американський дипломат запевнив, що в Вашингтоні працюють над українсько-російською тематикою буквально цілодобово та думають над відповідями на можливу нову агресію.

«Варіанти (відповіді) є дуже широкими, глибокими та будуть дуже суворими», - підкреслив Армстронг, додавши, що не може сказати більше з міркувань безпеки. Він зазначив, що Вашингтон продовжує проводити тісні консультації з союзниками та партнерами щодо спільних походів і можливих альтернатив.

Дипломат запевнив у твердій і непохитній підтримці суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України з боку США, що є «особливо актуальним у даний момент у контекстів безпрецедентного скупчення російських військ і планів подальших агресивних дій проти України». Армстронг згадав також подібне безпрецедентне нарощування сил в Криму та вздовж українського кордону навесні. «Це були провокаційні та дестабілізуючі дії», - підкреслив представник Держдепу.

Росія, за словами представника американського уряду, розробляє як плани дестабілізації України зсередини, так і проведення широкомасштабної військової операції проти неї. Такі дії Кремля становлять загрозу не лише для України, а й для загальної безпеки.

Водночас він наголосив на дипломатії як єдиному шляху деескалації потенційної кризи, про що днями заявив президент Джо Байден у розмові з Володимиром Путіним. Вашингтон закликає Москву повернутися за стіл переговорів, зокрема в нормандському форматі.

«Кримська платформа» – формат консультацій та комунікацій, започаткований Президентом України у серпні 2021 року для структурування всіх питань, пов’язаних з півостровом. Метою цього формату є вироблення практичних підходів до привернення уваги до ситуації в Криму та обговорення можливостей його повернення в Україну.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-