Санду й надалі планує брати участь у Кримській платформі

Санду й надалі планує брати участь у Кримській платформі

Укрінформ
Президентка Молдови Мая Санду планує брати участь і в наступних засіданнях Кримської платформи.

Про це вона заявила на пресконференції, присвяченій річниці її обрання на посаду президента, відповідаючи на запитання журналістів, передає Укрінформ з посиланням на point.md.

"Молдова поважає і поважатиме територіальну цілісність України. Це офіційна позиція Кишинева, і вона залишиться незмінною... Цю позицію ми висловлюватимемо і надалі", - сказала Санду.

Вона також спростувала заяви про те, що її участь у засіданні Кримської платформи негативно позначилася на перебігу переговорів з Газпромом з питання постачання газу до Молдови. Водночас президент не вважає, що мала б активніше брати участь у переговорах про постачання газу, оскільки договір підписується між компаніями "Молдовагаз" та "Газпром".

Як повідомлялося, 1 листопада уряд Молдови та російський Газпром домовилися продовжити контракт на постачання до Молдови російського газу на п'ять років.

До цього, 22 жовтня, Молдова оголосила надзвичайний стан після того, як наприкінці минулого місяця закінчився термін дії її газового контракту з Газпромом і сторони не змогли узгодити деталі нової довгострокової угоди.

У Газпромі заявили, що зупинять постачання газу до Молдови, якщо країна не продовжить контракт з 1 грудня і не виплатить борг у розмірі 709 млн дол. Уряд Молдови не визнає цей "історичний" борг перед Газпромом і РФ.

Кримська платформа — консультативний і координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігати подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети - деокупації Криму і повернення його Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-