Слідчому окупантів повідомили про підозру у кримінальному переслідуванні голови Меджлісу

Слідчому окупантів повідомили про підозру у кримінальному переслідуванні голови Меджлісу

Укрінформ
«Слідчому Російської Федерації по Республіці Крим» повідомлено про підозру за фактом незаконного кримінального переслідування голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова у так званій «справі 26 лютого».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

«За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та м. Севастополя повідомлено про підозру "слідчому з особливо важливих справ Головного слідчого комітету РФ по Республіці Крим та м. Севастополю" за фактом незаконного кримінального переслідування голови Меджлісу кримськотатарського народу у так званій "справі 26 лютого". Йому інкриміновано порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України)", - ідеться в повідомленні.

За даними слідства, підозрюваний, знаючи про законність проведення мітингу під будівлею парламенту Автономної Республіки Крим 26 лютого 2014 року, розуміючи, що на території півострова діють виключно норми національного законодавства України, незаконно застосовував кримінальне та кримінально-процесуальне законодавство РФ під час «розслідування кримінальної справи» за фактом нібито організації масових безладів проукраїнськими активістами під час вказаного мітингу. "Слідство" проводилося однобічно, а докази збиралися з єдиною метою – незаконно звинуватити особу у злочині, якого вона не вчиняла.

Виконуючи вказівки кураторів з РФ та окупаційної адміністрації, "слідчий" незаконно пред’явив обвинувачення керівнику Меджлісу кримськотатарського народу, склавши та підписавши надалі обвинувальний висновок. У результаті таких дій, Верховний суд окупованого Криму заочно засудив громадянина України до шести років позбавлення волі з відбуванням в колонії загального режиму, штрафу в розмірі 200 000 рублів та 200 годин обов'язкових робіт.

Нехтуючи положеннями Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, "правоохоронець" незаконно застосовував законодавство РФ при кваліфікації подій, які фактично відбувалися до встановлення ефективного контролю Російської Федерації над територією півострова. Підозрюваний безпосередньо реалізував політику держави-окупанта, спрямовану на переслідування проукраїнськи налаштованого населення півострова.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснює Головне управління Служби безпеки України.

Як повідомляв Укрінформ, ФСБ заочно звинуватила Чубарова в порушенні територіальної цілісності РФ (стаття 280.1 КК РФ), але після декриміналізації статті державне обвинувачення попросило суд визнати його винним за частиною 2 статті 280.1 КК РФ (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ, здійснені з використанням ЗМІ).

За версією відомства, "у квітні 2015 року громадянин України Рефат Чубаров в інтерв'ю одному з українських ЗМІ закликав повернути Крим до складу України".

У листопаді 2015 року Інтерпол припинив ініційований Росією міжнародний розшук Чубарова.

У квітні 2016 року "Верховний суд Республіки Крим" визнав Меджліс екстремістською організацією і заборонив його діяльність на території РФ.

У березні 2020 року Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу проти Чубарова за обвинуваченням в "організації масових заворушень" в Сімферополі 26 лютого 2014 року (ч.1 ст. 212 КК РФ).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-