Суд в РФ не зміг розглянути апеляцію кримчанина Яцкіна через «держтаємницю» у справі

Суд в РФ не зміг розглянути апеляцію кримчанина Яцкіна через «держтаємницю» у справі

Укрінформ
Суд у РФ не зміг розглянути апеляцію кримчанина Яцкіна через наявність в справі «держтаємниці».

Про це повідомив у Фейсбуці адвокат Микола Полозов, передає Укрінформ.

«У Третьому апеляційному суді загальної юрисдикції сьогодні відбулося судове засідання у справі українського політв'язня Івана Яцкіна, обвинуваченого в скоєнні державної зради у формі шпигунства на користь України. Засідання пройшло в закритому режимі у зв'язку з наявністю в матеріалах справи державної таємниці. Фактично засідання було відкладено», - написав Полозов.

За його словами, раніше Яцкін висловлював бажання особисто брати участь в засіданні апеляційної інстанції.

Як з'ясувалося, повідомив адвокат, Третій апеляційний суд загальної юрисдикції «не здатний забезпечити подібне судове засідання».

«По-перше, в Сочі немає СІЗО, найближчий ізолятор в Армавірі. По-друге, по відеоконференцзв'язку справи про держтаємницю вони не розглядають. Мабуть, бояться витоку цієї горезвісної таємниці», - повідомив Полозов.

При цьому, зазначив адвокат, йому, як адвокату, «конфіденційно» по відеоконференцзв'язку спілкуватися з довірителем можна, «мовляв, вас ніхто не почує, таємниця буде дотримана, невже, а держтаємниця вже не проходить».

Суд ухвалив рішення відкласти розгляд апеляційної скарги на вирок Івану Яцкіну на 16 вересня. Виїзне засідання відбудеться у так званому Верховному суді Криму.

«Верховний суд Криму» незаконно засудив громадянина України Івана Яцкіна до 11 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму, і після закінчення - до одного року обмеження волі адміністративного нагляду.

Читайте також: Суд у Росії відсторонив Полозова від «справи Чубарова»

Уродженець села Войкове Первомайського району АРК Іван Яцкін був затриманий 16 жовтня 2019 року. У РФ його звинуватили в державній зраді у формі шпигунства (ст. 275 КК РФ). За версією російського слідства, перебуваючи в Сімферополі з 14 лютого до 30 березня 2016 року, Яцкін, нібито за завданням СБУ, спілкувався зі своїми знайомими - правоохоронцями, «збираючи персональні дані співробітників оперативно-пошукового бюро МВС по Республіці Крим».

Перебуваючи з квітня по липень 2016 року на території України, «через мережу Інтернет, а також при особистих зустрічах зі співробітниками СБУ» він нібито передав їм ці дані, які становлять державну таємницю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-