Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Крим-Таврида: Росія почала нову гру і хоче вбити кількох зайців одним пострілом

Крим-Таврида: Росія почала нову гру і хоче вбити кількох зайців одним пострілом

Блоги
Укрінформ
Стежмо за руками... бо словами й мовою відомої радянського комедії: "Крим перетворюється, перетворюється Крим... на елегантну Тавриду"!

Росія почала нову гру, намагаючись вполювати кілька зайців одним пострілом. Але, без сумніву, гру складну, партитура писана для багатьох інструментів і виконавців. На перший погляд, вона майже невинна – топонімічна (ну подумаєш, що тут такого – відновити паралельно другу історичну назву регіону), а насправді – релігійно-етнічна, безпекова, і навіть геополітична. 

Так званий постпред президента РФ у Криму Мурадов кілька днів тому озвучив ідею повернути Криму ще одну назву – Таврида (Таврія). Ініціатива нібито грецької меншини півострова. Чим загрожує спроба Росії офіційно змінити назву регіону?

Крим. Crimea. Ця назва півострову, звучить майже однаково різними мовами. І вона вже набила оскомину у Москві. І за кордоном. Про Крим пам’ятає і знає весь світ, як про “сіру зону”, незаконно захоплену територію, за що діють санкції проти Росії. Стирання ластиком слова “Крим” і вписання замість нього на географічній карті “Таврида”, на переконання Москви, має запустити ефект групової амнезії у світі за “кримські” гріхи РФ, особливо серед тих, хто давно не проти перейти до політики “business as usual” з Москвою. “Tavrida” має стати на Заході кому снодійним, а кому обезболюючим і такою собі лінгвістичною хвірткою до подальшої відміни санкцій Заходу проти Росії.

З “Кримом” затирається відповідно прикметник “кримський” і з’являється “таврійський” (таврический). Відповідно, зникають “кримські татари”, а з’являються просто “татари”. В Росії їх багато, є Татарстан. Можна “розмити” ідентичність кримських татар-мусульман, маргіналізувати провідну нацменшину на півострові і на додаток протиставити її іншим нацменшинам, наприклад, православним грекам.

І згадка про греків невипадкова. Ідея, напевно, має сподобатися православній Греції (заодно і Кіпру) і стати міною сповільненої дії під європейські санкції проти Росії. Скасувати їх проти Тавриди (читай Росії) у перспективі має грецько-кіпрський “троянський кінь” в середині ЄС. Топонімічна гра Росії може призвести також до зростання напруги між Туреччиною, яка, звісно, не захоче перейменування Криму і горою стоятиме за кримських татар, та Грецією, яку Москва вміло втягує у свою гру.

У назву “Таврида” Росія, очевидно, на перспективу вкладає також і певні інші символи, зокрема бажання подальшої експансії території України. У Москві полюбляють такі символи. “Таврическая губерния” у царській Росії, що адміністративно існувала з 1802 по 1921 роки, включала не лише півострів, але й частину степової України – нинішньої Херсонської та Миколаївської областей. Чим не натяк: хочемо сухопутний коридор з континентальної Росії до Криму. Ну, на правах Тавриди.

А тому – слідкуємо за руками.

Nariman Ustaiev підняв це питання на конференції ОБСЄ у Варшаві. Дяка за це!

Юрій Банахевич
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-