Балух знову оголосив голодування: вимагає допустити консула

Балух знову оголосив голодування: вимагає допустити консула

Лист
Укрінформ
Український політв'язень, кримський активіст Володимир Балух, який відбуває покарання в колонії Тверської області Росії, оголосив нове голодування з вимогою допустити до нього консула.

Про це розповів в інтерв'ю «Новій газеті» адвокат Данило Берман.

«25 червня, коли я прийшов до Володимира Григоровича, він уже знав, що до нього безуспішно намагався пробитися консул його країни. До цього Балух двічі подавав заяву, що якщо до нього не допустять консула України, то він оголосить голодування. Оскільки адміністрація всі ці заяви проігнорувала, Володимир Григорович повідомив мені, що з вечора 25 числа починає голодування», - зазначив адвокат.

За його словами, 26 червня він відвідав свого підзахисного, щоб довідатися про його здоров'я і справи. Тоді Балух і підтвердив, що перестав приймати їжу, і передав адвокату письмове повідомлення для адміністрації про початок голодування.

Крім того, за словами захисника, політв'язень «вимагає повернути псалтир, теплу білизну і светр». У Балуха відібрали надіслані йому раніше вітаміни.

Адвокат уточнив, що передав заяву підзахисного про початок голодування в канцелярію колонії і в УФСВП по Тверській області. Прокуратуру з нагляду він сповістив про це електронною поштою, так само як і уповноважених з прав людини по Тверській області і Росії.

Як повідомлялося, після недовгого перебування в загоні в колонії № 4 м.Торжок (РФ) політв'язня Володимира Балуха знову відправили в ШІЗО, де він пробуде до 2 липня. «Порушення режиму» спровокував співробітник колонії: у відповідь на скаргу Балуха на погане самопочуття і прохання відвести його до лікаря співробітник порадив «поки що прилягти», після чого Балуха відправили у ШІЗО за порушення внутрішнього розпорядку.

Читайте також: "Балух сидить на одному поверсі зі мною": Шумков написав активістці

Раніше Балуха вже відправляли у ШІЗО, а після перебування там (наприкінці травня) політв'язень потрапив у тюремну лікарню.

Володимир Балух - кримський фермер, член Конгресу українських націоналістів. Після анексії Криму Росією відмовився від російського громадянства. Взимку 2013 року Балух повісив на своєму будинку прапор України, пізніше прикріпив на будинку табличку «Вулиця Героїв Небесної Сотні».

Наприкінці 2016 року Володимира Балуха затримали співробітники ФСБ Росії. Вони стверджували, що на горищі будинку Балуха знайшли патрони і тротилові шашки. Підконтрольний Росії суд у Криму засудив його до 5 років позбавлення волі за двома кримінальними справами: зберігання боєприпасів та інцидент, який назвали «побиттям начальника Роздольненського ізолятора тимчасового тримання».

Балух свою провину не визнав, на знак протесту він оголошував голодування. Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію. Правозахисний центр «Меморіал» визнав Володимира Балуха політичним в'язнем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-