В окупованому Криму необхідні серйозні журналістські розслідування - правозахисниця

В окупованому Криму необхідні серйозні журналістські розслідування - правозахисниця

Укрінформ
У Криму потрібна серйозна дослідницька робота професійних журналістів для того, щоб розуміти, які процеси там відбуваються і які виклики перед людьми стоять.

Про це в четвер під час круглого столу в Укрінформі "Свобода слова в Україні: виклики та можливі рішення" розповіла кримськотатарська активістка Лутфіє Зудієва.

"Я дуже хочу, щоб професійні медіа повернулися до Криму в повному обсязі. Я розумію, що є певні складності з акредитацією, з тим, щоб не порушувалося українське законодавство, з безпекою журналістів на території півострова. Але я вірю - там, де є бажання, і там, де є мета, завжди знаходяться можливості. Я думаю, що повинна бути медіаплатформа по роботі в Криму, яка дозволить працювати професійно, тому що, будемо об'єктивні, те, що сьогодні робиться в Криму, це більше аматорська робота, це просто хроніка, просто документалістика. А в Криму потрібна серйозна дослідницька робота, щоб розуміти, які процеси там відбуваються, що є мотиватором цих процесів, чим це закінчується і які виклики стоять перед населенням в Криму", - сказала Зудієва.

За словами активістки, у багатонаціональній кримській спільноті є бажання боротьби з несправедливістю.

"Важливо, що сьогодні в Криму відбувається консолідація поза національного, поза релігійного і поза будь-якого світоглядного контексту, тому що серед громадянських журналістів і активістів є люди різних національностей і вони об'єднуються за однією ознакою - бажанням боротьби з несправедливістю", - наголосила правозахисниця.

Читайте також: Дев'ять громадянських журналістів перебувають у СІЗО - кримська активістка Зудієва

За її словами, до судів у Криму приходить величезна кількість людей, які розуміють, що в умовах дії "серйозної репресивної машини, де спецслужби, антиекстремістське і антитерористичне законодавство - інструмент тиску на українців і кримських татар, люди розуміють, що інформаційна робота - єдиний спосіб боротися і впливати на ситуацію".

Як повідомляв Укрінформ, 30 травня російські силовики затримали в Криму двох кримськотатарських активісток: правозахисницю і громадянську журналістку Лутфіє Зудієву, а також дружину фігуранта Бахчисарайської "справи Хізб ут-Тахрір", координатора організації "Кримське дитинство" Муміне Салієву. Пізніше їх відпустили, відкривши проти них адміністративні справи за ст. 20.3 КпАП Росії - демонстрація забороненої символіки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-