Правозахисники: етапований з Керчі Балух знаходиться у Твері

Правозахисники: етапований з Керчі Балух знаходиться у Твері

Укрінформ
Політв'язень Володимир Балух, етапований з колонії у Керчі, зараз знаходиться в Росії, у Слідчому ізоляторі №1 у Твері. Імовірно його можуть відправити в колонію м.Торжок.

"Політичний в'язень Володимир Балух зараз знаходиться у Слідчому ізоляторі №1 (м. Твер). Про це Кримській правозахисній групі повідомив кримський адвокат Тарас Омельченко. За інформацією захисника, Балух досі не розподілений у колонію. На думку адвокатів і правозахисників, українця відправлять до виправної колонії №4 (м.Торжок)", - йдеться у повідомленні Кримської правозахисної групи.

Правозахисники нагадали, що 13 лютого 2019 року Володимира Балуха етапували з керченської колонії в Сімферополь, 18 лютого 2019 року його доставили в Краснодар, а 24 лютого - в Армавір. Пізніше Кримській правозахисній групі стало відомо, що 7 березня Балух знаходився в СІЗО Воронежа, а з 10 березня - в Ярославлі. Адвокату українця офіційно підтвердили, що Балух відбув у "розпорядження УФСВП Росії по Тверській області відповідно до вказівки ФСВП Росії".

У повідомленні уточнюється, що Володимир Балух своєї згоди на переведення в РФ не давав. Кримська правозахисна група заявила, що етапування Володимира Балуха в РФ порушує ст. 49 IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє переміщення жителів окупованих територій на територію країни-окупанта.

Як повідомляв Укрінформ, 8 грудня 2016 року ФСБ Росії затримала Володимира Балуха, стверджуючи, що на горищі його будинку виявили 90 снарядів і кілька тротилових шашок. Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію - вивішений на його будинку прапор України і табличку "Вулиця Героїв Небесної сотні, 18".

"Суд" Криму засудив Балуха до 4 років і 11 місяців колонії і штрафу в розмірі 10 тис. рублів (близько 4 тис. грн) за сукупністю двох кримінальних справ. Українець більше 200 днів тримав голодування.

18 жовтня 2018 року Балух був доставлений в Керченську виправну колонію №2.

25 січня 2019 року йому відмовили в умовно-достроковому звільненні. Суддя мотивував рішення тим, що "відбування більше третини терміну не є переконливим доказом того, що Балух виправився".

Читайте також: Балуха етапують у колонію, де застосовують насильство до в'язнів

Правозахисний центр "Меморіал" визнав Володимира Балуха політичним в'язнем.

Загалом у Росії та анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-