Троє фігурантів справи

Троє фігурантів справи "Веджіє Кашка" у критичному стані - адвокати

Укрінформ
"Суд" в окупованому Криму переніс на 24 січня розгляд кримінальної справи "Веджіє Кашка", у зв'язку з госпіталізацією одного з фігурантів справи Асана Чапуха. 

Стан здоров'я інших фігурантів даної справи також критичний, тож ігнорування скарг захисту може призвести до "поганих наслідків", заявили адвокати на відео, розміщеному на Facebook-сторінці "Кримської солідарності".

"Сьогодні справу Веджіє Кашка перенесли на 24 січня. Причина в тому, що Асан Чапух потрапив до лікарні через внутрішню кровотечу. Стан здоров'я мого підзахисного Казіма Аметова також критичний. Я його таким ще не бачив, з кожним судовим засіданням йому стає все гірше й гірше. Він каже, що задихається, ледве дихає, що йому роблять якісь уколи, які не допомагають", - розповів адвокат Еміль Курбедінов.

За його словами, інший фігурант справи Руслан Трубач сидить в одній камері із тяжкохворим Едемом Бекіровим, якому надає допомогу, і також називає його стан критичним.

"Руслан Трубач говорив про Едема Бекірова, який без ноги з операцією на серці, він говорив, що ця людина скоро помре... Він каже, що нога у нього вже синя, що йому постійно погано з серцем. Я вважаю, що це тортури й повільне вбивство людей, які не зрозуміло з яких причин перебувають у слідчому ізоляторі", - заявив Курбедінов.

За його словами, він разом із колегами у даній кримінальній справі звернулися до "суду", заявивши, що життю і здоров'ю їхніх підзахисних загрожує небезпека і просили змінити запобіжний захід із тримання в СІЗО на домашній арешт, "проте це клопотання навіть не розглядалося".

Читайте також: Фігуранта "справи Веджіє Кашка" Чапуха госпіталізували через внутрішню кровотечу

Втім, саме тривале перебування у важких умовах СІЗО призвело, за словами адвоката Айдера Азаматова, до госпіталізації його підзахисного Асана Чапуха.

"До того, як його закрили, він був здоровою людиною. Зараз він змушений приймати ліки, які з одного боку лікують, з іншого - калічать. І в цій ситуації, якщо не вжити заходів щодо інших фігурантів справи, можуть бути дуже погані наслідки", - сказав Азаматов.

За словами адвоката Едема Семедляєва, ситуація з його підзахисним Бекіром Дегірменджі також критична і "влада" має адекватно відреагувати на скарги і клопотання, що направляються захистом до "суду".

Як повідомляв Укрінформ, 7 січня одному з фігурантів так званої кримінальної справи «Веджіє Кашка» Асану Чапуху раптово стало зле, його госпіталізували в 6-у міську лікарню Сімферополя. Чапуха, як і інших трьох фігурантів справи Казіма Аметова, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі затримали 23 листопада 2017 року за нібито вимагання грошей у громадянина Туреччини, який тривалий час не повертав борг ветерану кримськотатарського національного руху "Веджіє Кашка". Силовики намагалися затримати й саму 83-річну жінку, проте їй стало зле, і вона померла в машині швидкої допомоги. Окупаційна влада відмовилася розслідувати причини смерті Кашка. На прохання родичів загиблої, адвокат Микола Полозов почав власне розслідування причин смерті Веджіє Кашка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-