До Путіна прийшли пікетувати на підтримку Сенцова

До Путіна прийшли пікетувати на підтримку Сенцова

Фото
Укрінформ
Біля будівлі адміністрації президента Росії у Москві проходить серія одиночних пікетів на підтримку Олега Сенцова, приурочена до майбутнього вручення йому премії імені Сахарова.

Про це повідомляється в Facebоok на акаунті «Сенцов. Обмін. Сьогодні і щодня».

Учасники пікету по черзі стоять з плакатом, на якому написано "#Олег Сенцов. Премія Сахарова 2018. За свободу думки". В акції, зокрема, брали участь і публічні персони: кінокритик Антон Долін, який виступав на суді свідком захисту Сенцова, публіцист Леонід Гозман, письменниця Аліса Ганієва, фотожурналіст Вікторія Івлєва.

Церемонія вручення премії відбудеться сьогодні у Страсбурзі. Нагороду за Сенцова отримуватимуть його двоюрідна сестра Наталія Каплан і адвокат Дмитро Дінз.

До Путіна прийшли пікетувати на підтримку Сенцова / Фото: https://www.facebook.com

Український режисер Олег Сенцов, засуджений у Росії на 20 років за звинуваченням у підготовці терактів в анексованому Криму, став лауреатом премії Сахарова "За свободу думки" у жовтні. Сенцов був номінований на премію Сахарова найбільшою політичною фракцією Європарламенту – Європейської народної партії. Її представники зазначили, що "де-факто Сенцов засуджений за свій протест проти російського правління в Криму", а також за те, що "він став символом близько 70 українських громадян, незаконно заарештованих і засуджених російською владою на Кримському півострові до тривалих термінів позбавлення волі".

Як повідомляв Укрінформ, українського режисера Олега Сенцова йактивіста Олександра Кольченка затримали в Криму 10 травня 2014 року. Їх звинуватили у підготовці терактів, Кольченко засудили до 10 років позбавлення волі, а Сенцова - до 20. Сенцов знаходиться в колонії в Лабитнангі, що за Полярним колом.

Читайте також: Тюремники посадили Сенцова на "дієту" з баланди і окропу - правозахисниця

У травні 2018 року Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнити всіх політичних в'язнів Кремля. Він тримався 145 днів і заявив про припинення голодування з 6 жовтня через загрозу примусового годування.

Загалом у Росії та анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-