"Вишки Бойка" охороняє спецназ РФ, який залучають до блокади Азовського моря — експерт

Укрінформ
Захоплені росіянами в окупованому Криму нафтовидобувні платформи, відомі як "вишки Бойка", охороняються військовими 41 бригади ракетних катерів Чорноморського флоту РФ, які залучаються до блокади Азовського моря.

Про це заявив голова спостережної ради "Майдану закордонних справ", експерт з питань Криму Андрій Клименко під час круглого столу на тему: "Інтервенція Росії в Чорному та Азовському морях: як запобігти російській морській агресії проти України", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"З 1 червня ці родовища в цілодобовому режимі охороняє 41-а бригада ракетних катерів Чорноморського флоту, яка базується в Севастополі. На кожній вишці, крім працівників "Чорноморнафтогазу", є гарнізон. Тобто загалом присутні близько 150 осіб спецназу чи морської піхоти та радіоелектронне забезпечення - контроль повітряного, надводного та підводного простору. Ці дані наша розвідка чомусь не надає, але це сили, які залучаються до блокади Азовського моря", - заявив Клименко.

Він нагадав, що наприкінці лютого 2014 року Росія захопила так звані "вишки Бойка", розташовані на території Одеського, Голіцинського, Архангельського і Штормового родовищах вуглеводнів на морському шельфі України. Щороку росіяни, за словами Клименка, крадуть 2 млрд кубів природного газу. "Вони крадуть 2 млрд кубів природного газу щорічно, тобто 8 млрд кубометрів газу вже вкрали, поки Україна готується судитись в міжнародному арбітражі", - заявив експерт.

Читайте також: Вишки Бойка: ГПУ вийшла на схему розподілу доходів від оборудки

Клименко також повідомив, що Росія налагодила виробництво та збірку кораблів на суднобудівних підприємствах Керчі та Феодосії. За його прогнозами, у найближчі 1-2 роки російський флот у Чорному морі поповниться дев'ятьма малими ракетними кораблями, оснащеними ракетами "Калібр".

"Вони вже на наших заводах організували збірку, виробництво кораблів. Протягом одного-двох років ми будемо мати додатково до кораблів, які вже є у Росії (у Криму - ред.), а це шість підводних човнів, три фрегати та два малих ракетних корабля, ми будемо мати ще дев'ять із ракетами "Калібр", - сказав Клименко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-