Керченський міст руйнується і цей процес незворотній - експерт

Керченський міст руйнується і цей процес незворотній - експерт

Укрінформ
Просідання Керченського мосту, зафіксоване з супутників, призведе до його руйнування. Цей процес незворотній.

Про це в коментарі OBOZREVATEL заявив автор двох українських проектів Керченського мосту, інженер-мостобудівник Георгій Росновский, зазначивши, що для будівництва росіяни обрали найбільш невдале за геологічними та сейсмічними умовами місце.

"Ще свого часу я пропонував будівництво мосту трохи північніше поромної переправи у вузькому місці протоки, який повинен був з'єднати Крим з косою Чушка на російському березі. Там геологія більше спонукає до подібних споруд. Розумієте, чим південніше, тим глибше знаходяться корінні грунти. Ближче до острова Тузла розташована мережа глибоких грязьових вулканів, які можуть "дихати", викликаючи коливання ґрунту", - пояснює фахівець.

За його словами, навіть російські фахівці висловлювали думку, що міст недовговічний. Так, старший науковий співробітник Інституту водних проблем російської академії наук, кандидат геолого-мінералогічних наук Юрій Медовар заявив, що міст приречений, пояснивши причину проблем з конструкцією.

"У цьому місці глибина сягає 80 метрів, зараз технології дозволяють спокійно бурити палі на глибині до 60 метрів. А на тій глибині, навіть з допомогою нових установок, бурити дуже проблематично", - каже Росновський.

Інженер допускає, що при настільки великому фінансуванні проектувальники могли побудувати справді якісний міст, "але, раз такі посадки, значить, погані фахівці".

Більш того, Росновский вважає, що з просіданням Керченського мосту вже нічого не можна вдіяти.

"Це призведе до руйнування мосту, він може і сильніше просідати, і перекошуватися в різні боки, а потім навесні піде льодохід, який може впливати на опори", - заявив він.

Читайте також: Україна нарощує сили для захисту від вторгнення з Азовського моря - Порошенко

Як повідомляв Укрінформ, РФ після окупації Криму розпочала будівництво мосту через Керченську протоку в лютому 2016 року, при цьому Москва не погоджувала з Києвом обмеження для кораблів, що заходять в акваторію Азовського моря до українських портів Керченською протокою.

У лютому 2018 року Київ направив у Постійну палату міжнародного третейського суду в Гаазі меморандум про порушення Росією Конвенції ООН з морського права, в якому поскаржився, зокрема, на будівництво Керченського мосту, викликане ним обмеження навігації в протоці і ту обставину, що міст фактично перекриє доступ великотоннажних суден в Азовське море.

18 липня 2018 року посли країн-членів Євросоюзу схвалили рішення про введення індивідуальних санкцій проти шести осіб, причетних до незаконного будівництва Керченського мосту.

Автомобільний рух на мосту через Керченську протоку в окупований Росією Крим з Краснодарського краю було запущено 15 травня 2018 року. Керченський міст будувався за рахунок коштів федерального бюджету Росії. Загальна вартість проекту становить близько 228 млрд рублів (близько $4 млрд)

За словами секретаря РНБО України Олександра Турчинова, будівництво Росією мосту через Керченську протоку в окупований Крим створило низку серйозних загроз і методів тиску на Україну, ключовою з яких є загроза національної безпеки.

18 листопада Комітет з питань цивільного виміру безпеки та НАТО одноголосно засудила будівництво Росією Керченського мосту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-