У Швеції опублікували історію переслідування Сенцова

У Швеції опублікували історію переслідування Сенцова

Укрінформ
Шведський незалежний видавничий дім Ariel Förlag зробив переклад і опублікував історію переслідування Олега Сенцова та інших українських заручників Кремля.

Про це повідомляється на сторінці SaveOlegSentsov у Facebook.

Як зазначається, книга написана на основі звіту, підготовленого аналітиком Fundacja Otwarty Dialog Андрієм Осаволюком.

"Тепер і громадяни Швеції зможуть дізнатися про звірства режиму Путіна і чому важливо його зупинити", - пишуть активісти.

Як відомо, Олега Сенцова затримала в Криму Федеральна служба безпеки Російської Федерації 11 травня 2014 року. Пізніше його перевезли в Москву, в слідчий ізолятор Лефортово.

Кінорежисера звинуватили в тероризмі і незаконному зберіганні зброї. У матеріалах сфабрикованої справи його називали організатором диверсійно-терористичної групи.

З вимогою звільнити Олега Сенцова до російської влади зверталися представники українського кіноспільноти, уряд України, Європейська кіноакадемія; кінорежисери з світовим ім'ям: Педро Альмодовар, Вім Вендерс, Майк Лі, Кшиштоф Зануссі, Анджей Вайда, Кен Лоуч та інші. Проте все було марно.

В серпні 2015 року Сенцов був засуджений до 20 років позбавлення волі з відбуванням у колонії суворого режиму. У лютому 2016 його етапували в Якутію, а з листопада 2017 Сенцов знаходиться у виправній колонії "Білий ведмідь" в місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономний округ).

Читайте також: Українська діаспора буде вимагати від Росії дотримання прав людини - СКУ

14 травня 2018 року Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів.

13 липня стало відомо, що мати українського режисера Олега Сенцова Людмила написала президенту Росії Володимиру Путіну клопотання про помилування сина. У Кремлі заявили: якщо лист надійде, то його розглянуть.

Поки українська влада і світове співтовариство роблять все можливе, щоб український кінорежисер повернувся на батьківщину.

Всього в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-