Питання помилування Сенцова можуть вирішити за тиждень - адвокат

Питання помилування Сенцова можуть вирішити за тиждень - адвокат

Укрінформ
Українського режисера Олега Сенцова, незаконно засудженого в РФ, можуть помилувати вже найближчим часом.

Таку думку адвокат Дмитро Дінзе висловив BBC News Україна.

"Може, звичайно", - сказав Дінзе, відповідаючи на запитання журналіста, чи може російський президент помилувати Сенцова у зв'язку з клопотанням матері.

У цій ситуації, за словами Дінзе, все залежить від думки президента Росії Володимира Путіна.

"Якщо Пєсков сказав, що розглянуть, то я думаю, можуть і за тиждень все вирішити", - зазначив адвокат.

Стан здоров'я ув'язненого режисера, який вже понад два місяці голодує, адвокат назвав стабільним.

Читайте також: Сам Сенцов ніколи б не попросив Путіна про помилування – адвокат

"Ендокринолог ставить діагноз - стан середньої важкості, а хірург каже - стан задовільний", - повідомив Дінзе. Адвокат додав, що Сенцов в основному лежить, ходить рідко.

Дінзе планує його відвідати наприкінці наступного тижня.

Уповноважена президента з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко повідомила BBC News Україна, що не коментує прохання матері Сенцова про помилування сина. Однак разом з тим, вона нагадала, що цього тижня вимога до Росії щодо звільнення заручників звучала як за результатами саміту Украіна-ЄС, так і за підсумками саміту НАТО.

"Петро Порошенко порушував тему звільнення заручників і політв'язнів під час зустрічі з (президентом Франції Еммануелем) Макроном, який збирається в неділю відвідати Москву. Ця тема піднімалася й на зустрічі з (президентом США Дональдом) Трампом", - каже вона.

За її словами, українська сторона використовує всі можливі шляхи та інструментарії, аби просунутися в цьому питанні.

"Також очікуємо від РФ відповіді на пропозицію передати їм 36 росіян задля звільнення українців. Відповіді поки що немає. Але цього тижня тема політв'язнів була в центрі уваги на найвищому рівні", - запевняє Геращенко.

Як повідомляв Укрінформ, раніше 13 липня стало відомо, що мати українського режисера Олега Сенцова Людмила написала президенту Росії Володимиру Путіну клопотання про помилування сина. У Кремлі заявили: якщо цей лист надійде, то його розглянуть.

Засуджений у Росії український режисер Олег Сенцов 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях.

Як відомо, Сенцова затримали в окупованому Криму 10 травня 2014 року. У Росії йому висунули обвинувачення у підготовці терактів, засудивши до 20 років позбавлення волі. 

Всього в Росії та анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-