Європейські кіноакадеміки вимагають звільнити Сенцова

Європейські кіноакадеміки вимагають звільнити Сенцова

Політв’язні
Укрінформ
На 54-й день безстрокового голодування Олега Сенцова члени об'єднання Європейських кіноакадемій від імені тисяч кінематографістів з усього континенту закликали негайно звільнити українського режисера. 

Про це Укрінформу повідомили в Українській кіноакадемії.  

"Під час щорічної зустрічі в рамках Міжнародного кінофестивалю у Карлових Варах вони звернулися до президента Путіна та російського уряду з проханням вчинити гуманно та негайно звільнити Олега Сенцова", - йдеться у повідомленні. 

Як зазначається, під зверненням підписалися 20 кіноакадемій Європи. Вони підкреслили, що організації з захисту прав людини з усього світу та тисячі європейських кінематографістів і митців висловились на підтримку режисера та батька двох дітей, що оголосив безстрокове голодування ще 14 травня. Представники 70 міст у 30 різних країнах вийшли на демонстрації, а президент Європейської Ради Дональд Туск, за підтримки Європарламенту та інших представників влади, закликав до звільнення Сенцова у своїй промові на відкритті саміту Великої сімки. 

Донині усі заклики та зусилля дипломатів залишаються безрезультатними. На восьмому тижні голодування життя Олега Сенцова знаходиться під великою загрозою. 

Читайте також: Призер МКФ у Карлових Варах віддала свою нагороду Сенцову і Серебренникову

Олег Сенцов підтримував Євромайдан у Києві, виступав проти російської анексії Криму. Його було затримано ФСБ Російської Федерації 10 травня 2014 року у його власній домівці у Сімферополі. Після затримання протягом року він перебував у Москві в очікування суду. Попри те, що головний свідок відмовився від власних попередніх свідчень, оскільки дав їх під тиском, суд продовжив слідство за статтею "кримінальний злочин" та засудив Олега Сенцова строком на 20 років у в'язниці. Amnesty International назвали це "несправедливим рішенням військового суду". У листопаді 2015 року російський Верховний суд підтвердив вирок, і Олега Сенцова було переведено до колонії в Якутії. Наразі він продовжує голодування як протест проти власного утримання та утримання інших в'язнів з України. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-