На Майдані - масштабна акція на підтримку Сенцова

На Майдані - масштабна акція на підтримку Сенцова

Фото, відео
Укрінформ
Кількасот людей у неділю по обіді вийшли на масштабну акцію, організовану на підтримку політв'язня Кремля - українського режисера Олега Сенцова, що триває на Майдані Незалежності у Києві.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Учасники акції тримають у руках плакати та банери із зображенням Сенцова, а також із гаслами Free Sentsov і Save Oleg Sentsov.

Як пояснюють організатори, це міжнародна акція, заходи в рамках якої відбуваються в різних країнах світу, зокрема - в Литві, Грузії та США. Її суть полягає у тому, що люди влаштовують автопробіги та йдуть ходою до посольств країн "нормандської четвірки", де закликають сприяти звільненню Сенцова та інших українських політв'язнів.

Учасники столичної акції планують зібратися біля посольств Франції та Німеччини. До акції також долучилися представники «Автомайдану», які планують влаштувати автопробіг до зазначених дипломатичних установ.

Акція на підтримку Сенцова на Майдані Незалежності / Фото: Сірик Анатолій. Укрінформ

Водночас на Майдані триває імпровізований мітинг лідерів Меджлісу кримськотатарського народу. Зокрема народний депутат, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликав зробити все, щоб звільнити з російських в'язниць усіх громадян України.

«Ми повинні змусити Росію повернутися в межі міжнародного права, щоб вона звільнила всіх наших співгромадян і пішла геть із нашої території - з Криму та Донбасу. Ми маємо об'єднатися самі та об'єднати довкола цієї мети всіх наших міжнародних партнерів», - наголосив Чубаров.

Як повідомлялося, російські спецслужби затримали Сенцова в анексованому Криму в травні 2014 року. 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав його винним в організації терористичного угруповання і засудив до 20 років колонії суворого режиму. 

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів у Росії.

Звільнення Сенцова вимагають громадські діячі Чехії, російські письменники та науковці, ПАРЄ, PEN International, режисери Франції, посольство США в Україні, Євросоюз, ОБСЄ, Amnesty International, Міністерства закордонних справ Канади, Великої Британії, Литви, Сейм Польщі, посли «Великої сімки» та інші.

Читайте також: У Києві на стадіоні «Олімпійський» проведуть акцію на підтримку Сенцова

Український омбудсмен Людмила Денісова з 15 червня перебуває в Росії, але їй постійно відмовляють у зустрічах з українськими політв'язнями. Вона так і не змогла відвідати жодного з них.

Загалом у Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, у тому числі журналіста Укрінформу Романа Сущенка, незаконно засудженого до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-