У російському Томську пройшов одиночний пікет на підтримку Сенцова

У російському Томську пройшов одиночний пікет на підтримку Сенцова

Фото
Укрінформ
У Сибіру російський активіст Ігор Кузнєцов вийшов в Сквер пам'яті жертв політичних репресій, навпроти будівлі мерії в Томську на одиночний пікет з плакатом на підтримку українського режисера Олега Сенцова.

Про це повідомляє проект Радіо Свобода Сибір.Реалії.

"Я вважаю себе частиною міжнародної акції протесту за свободу Олега Сенцова та усіх українських політв'язнів. На мою думку, суверенітет Росії складається з індивідуальних прав і свобод кожного громадянина. Не може бути вільною країна, де окремі громадяни їх не мають. На жаль, у нас народ не завоював конституцію, а вона впала згори, тому люди не шанують її і не розуміють", - сказав пікетник.

Він роздавав перехожим листівки з інформацією про його акцію протесту з віршем Фазіля Іскандера "Ця країна, як величезний завод". Таким чином він також висловив солідарність громадській активістці "Лівого опору" Дарині Полюдовій. Раніше вона була затримана на несанкціонованій акції в Москві "За вільну Росію без репресій і свавілля".

Полюдова виступає за територіальну цілісність і незалежність України. Зараз вона знаходиться на умовно-достроковому звільненні після двох років колонії, де відбувала покарання за звинуваченням у екстремізмі.

Як повідомлялося, глобальна акція #SaveOlegSentsov на підтримку політв'язня почалася 1 червня. Більш ніж у 80 містах світу люди вимагають звільнити Сенцова та інших українських політв'язнів, які знаходяться у російських в'язницях.

Читайте також: Під посольство РФ у Парижі прийдуть вимагати звільнення Сенцова

Сенцов голодує з 14 травня, вимагаючи звільнення 64 українських політв'язнів в Росії. 11 червня його перевели в медичну частину колонії.

У 2015 році Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону визнав українського режисера Олега Сенцова винним у справі про підготовку терактів в Криму. Його засудили до 20 років колонії суворого режиму. Олександр Кольченко, визнаний його спільником, отримав 10 років. Самі засуджені вину заперечують. Провідні правозахисні організації оголосили Сенцова і Кольченка політичними ув'язненими.

Всього в Росії та анексованому Криму утримують 64 українських політв'язнів, серед яких і журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство. 

Фото: Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-