Клімкін порівняв Сенцова з героями, які пережили радянські репресії

Клімкін порівняв Сенцова з героями, які пережили радянські репресії

Укрінформ
Український політв'язень, кінорежисер Олег Сенцов виявився справжнім національним героєм, який оголосив голодування не заради себе, а заради всіх українських політв'язнів.

Про це написав міністр закордонних справ Павло Клімкін у Facebook.

"Нещодавня зустріч із сестрою Олега Сенцова Наталією змусила задуматися над витоками його незламності й мужності. Адже ті, хто знав його до війни, стверджують, що в цій урівноваженій, інтелігентній, відданій мистецтву людині важко було розпізнати героя. І тим не менше, коли настав час випробувань, він виявився справжнім національним героєм, який оголосив голодування не заради себе, а заради всіх українських політв’язнів, які знаходяться в російських тюрмах", - зазначив Клімкін.

Зокрема, він згадав про подвиг Мустафи Джемілєва, теж кримчанина, який 15 років провів у радянських таборах, оголошував багатоденні голодування і зрештою вийшов переможцем у протистоянні з гігантською репресивною системою.

"Я згадав і про давніші події, про українців - героїв Норильського повстання, які в 1953 році протягом 61 дня протистояли ГУЛАГові й зрештою змусили його піти на поступки. Історики вважають, що саме тоді величезна сталінська табірна система дала першу відчутну тріщину. Саме в ці дні відзначається 65-а річниця початку повстання, яке б мало увійти в матрицю формування нашої національної свідомості й історичної пам’яті. Але, як і в багатьох подібних випадках, ця сторінка з нашої колективної пам’яті по суті випала, точніше була вирвана", - наголосив Клімкін.

За його словами, для більшості наших співвітчизників Норильське повстання уявляється як якийсь давноминулий час, котрий з нашим часом ніяк не пов’язаний. "Але ж це зовсім не так! Один із провідних керівників повстання Євген Грицяк дожив на Івано-Франківщині до 2017 року. Живе в Україні ветеран УПА й учасник Норильського повстання Петро Мартинюк, Степан Семенюк мешкає в Польщі. Особливо ж мене вражає доля 89-літнього «норильця» Івана Мирона із Закарпаття, який 25 років відсидів у таборах як воїн УПА, але, уявіть собі, й досі не реабілітований. І це на 27-му році незалежності України, за яку він власне й воював! Переконаний, що негайно зняти радянські звинувачення з Івана Мирона і таких, як він, борців за Україну є моральним обов’язком нашої держави", - зазначив він.

Читайте також: У Москві проходить мітинг проти репресій і свавілля

Міністр МЗС зауважив, що ветерани Норильського повстання, Джемілєв, Сенцов - усі вони пройшли через ті самі табори, усі вони між собою сучасники й соратники в боротьбі проти того самого ворога, усі вони пов’язані між собою в одне історичне ціле. І саме про цю їх єдність ми маємо пам’ятати.

"Фрагментація історичної пам’яті – це ще одна з небезпечних ментальних деформацій, що залишилися нам у спадок від радянсько-російської колонізації. Якщо ми подолаємо цю деформацію, відновимо зв'язок часів і поколінь, то чітко і ясно побачимо, що з нами насправді відбувається, хто наш ворог і якими методами він діє, ми нарешті зможемо зрозуміти, хто ми такі, чиї ми діти і чого ми прагнемо в цьому житті", - підсумував він.

Як відомо, нині в Росії й анексованому Криму утримуються 64 українських політв'язні, серед них журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Українського режисера Олега Сенцова, який 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів у Росії, в РФ засудили до 20 років колонії суворого режиму за обвинуваченням у "терористичній діяльності" на території анексованого Криму. 9 червня Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним, під час якої було вирішено надати можливість уповноваженим з прав людини обох країн відвідати ув'язнених громадян.

Фото: MEDIAZONA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-