В Укргідропроекті прокоментували ідею про

В Укргідропроекті прокоментували ідею про "острів Крим"

Укрінформ
Судноплавний Чорноморсько-Азовський канал, який, як пропонують розробники, проходитиме по Перекопському перешийку і відокремить Крим від материкової частини України, технічно можливий, але потребуватиме мільярдних витрат.

Так сказав кореспонденту Укрінформу заступник генерального директора ПАТ "Укргідропроект" (Харків) Сергій Осадчий, коментуючи публікацію в ЗМІ про намір України зробити Кримський півострів островом. 

"Користь від Чорноморсько-Азовського каналу завдовжки 120 км, завширшки 100 м і завглибшки 10-15 м, як говориться у публікації, була б величезною. Такий канал, якби побудовали, дав би змогу українським суднам здійснювати свою діяльність незалежно від щойно побудованого Росією Керченського моста. На жаль, наші баржі заввишки 60 м не можуть подолати арку цього моста заввишки 40 м, хоча свого часу Росія обіцяла, що висота буде 80 м", - зазначив Осадчий.

Водночас, за його словами, у світі є лише один масштабний канал: Суецький. 

"Побудувати такий канал в Україні - все одно, що побудувати другий Суецький канал. Престижно, але навряд чи реально з урахуванням нинішніх обставин", - додав Осадчий. 

Читайте також: Чубаров вважає неприпустимими заклики з-за кордону про діалог із Путіним

За його словами, "Укргідропроект" у публікації названий розробником проекту Чорноморсько-Азовського каналу, хоча це не так: 

"Специфіка "Укргідропроекту", який відсвяткував 90-річчя з дня заснування - гідроелектростанції. Єдиний досвід розробки проекту каналу був у 80-і роки, коли ми виконали такий проект для території Донбасу, але той канал так і не був побудований через брак коштів. Нині, зокрема, ми разом з фахівцями з Німеччини працюємо над проектом Каховської ГЕС-2", - зазначив він. 

Цими днями у ЗМІ з'явилася публікація про те, що Україна може зробити Кримський півострів островом, побудувавши судноплавний Чорноморсько-Азовський канал через Перекопський перешийок. Ця гідротехнічна споруда дасть змогу вирішити проблеми оборони України і відродити судноплавство між Чорним і Азовським морями, на якому знаходиться великий порт Маріуполь, зараз фактично блокований Росією. 

Фото politolog.net

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-