Сенцов у колонії пише сценарії та чекає на обмін - адвокат

Сенцов у колонії пише сценарії та чекає на обмін - адвокат

Політв’язні
Укрінформ
Адвокат українського кінорежисера Олега Сенцова Дмитро Дінзе розповів про відвідання свого підопічного в колонії міста Лабитнангі, яке відбулося в грудні 2017 року.

Про це адвокат повідомив проекту "Крим.Реалії".

"Звісно, ФСБ продовжує за ним наглядати. Він окремо тримається - сам-один. Ні з ким ні в які контакти не вступає. Пише сценарії, займається творчістю, відмовляється від роботи. Йому не цікаво працювати, як він каже, "на режим". Він працює сам на себе, чекає, коли його звільнять", - каже Дінзе.

Кінорежисер перебуває у загальному бараку, де розміщено 30-40 осіб. В нього досить хороші стосунки з сусідами, в конфлікти не вступає. "Олег більш-менш привілейований засуджений, до нього особливе ставлення й особливий нагляд. Звісно, він цим користується. Колонії не вигідно псувати з ним стосунки, тому що він може повідомити адвокатам, а вони почнуть виносити сміття з хати. Талант Олега в тому, що він з усіма може домовитися. Нормальні спокійні взаємини спільної співпраці", - пояснює адвокат.

Сенцов повідомив адвокату, що якщо хтось хоче йому допомогти, то хай не надсилає йому посилки, а шле гроші, речі, продукти його сестрі Наталі Каплан. А вона вже організовує передачу з тими речами, про які він попросить. При цьому Сенцов і надалі проти того, щоб приїжджала мати й діти. Він боїться за їхнє психологічне самопочуття.

Читайте також: Порошенко хоче участі європейських дипломатів у визволенні заручників

Щодо очікувань та надій Сенцова на обмін, то вони, на думку адвоката, такі: «Він (Сенцов - ред.) цього чекає, але сам каже, що це буде дуже не скоро. Його обговорювали на всіх рівнях силових структур, аби не було швидкого рішення щодо його звільнення. Він же виявив принципову позицію, не пішов на поступки, як кістка в горлі став центральному апарату ФСБ. Справа прогриміла на всю країну, відповідно, на нього зуб є. Їм важливо, щоб він довше мучився. Але у ФСБ і ФСВП (Федеральна служба виконання покарань - ред.) різні завдання. Першим потрібно насолити, другим - щоб людина спокійно сиділа й не було ніяких скандалів. Олег перебуває між двох цих вогнів. А Путін не дослухається ні до відомих режисерів, ні до правозахисників. Він дослухається до силовиків».

Як відомо, у серпні 2015 року в Ростові-на-Дону українського режисера Олега Сенцова засудили до 20 років колонії суворого режиму. Його звинувачують у створенні терористичної організації на території анексованого Криму. В середині жовтня Сенцова доставили в колонію на російському Ямалі.

Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав Олега Сенцова політв'язнем.

Світова спільнота, в тому числі видатні діячі кінематографу, постійно закликають Кремль до звільнення українського кінорежисера Сенцова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-