Курултай 100 років тому продемонстрував політичну зрілість народу

Курултай 100 років тому продемонстрував політичну зрілість народу

Укрінформ
Перший Курултай кримськотатарського народу вже 100 років тому продемонстрував прогресивні демократичні принципи, зокрема, участь у його роботі жінок, що свідчило про політичну зрілість і культуру народу.

Про це в четвер на прес-конференції в Укрінформі розповіла член Меджлісу кримськотатарського народу, керівник агентства «Qirim Haber Ajansi» Гаяна Юксель.

"Той рівень політичної зрілості й культури, який демонстрували кримські татари на початку 20 століття, заслуговує на особливу увагу, тому що на першому Курултаї були представлені виборче право, представленість регіонів, участь в органах Курултаю жінок", - розповіла Юксель.

За її словами, національному з'їзду кримськотатарського народу передувала велика попередня роз'яснювальна та організаційна кампанія.

"Все це вже було у народу на початку 20-го століття, хоча багато хто до цього прийшов лише в середині та навіть наприкінці минулого століття", - підкреслила Юксель.

Вона зазначила, що попри те, що подія столітньої давності здається вивченою, вона зберігає багато таємниць.

Член Меджлісу продемонструвала на прес-конференції невідомі досі документи Курултаю  з особистого архіву лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.

"Ми відкриваємо завісу таємниць, представляючи і науковій спільноті, і широкому загалу  велику кількість документів, які до цього часу не були  відомі. Я принесла деякі з них, щоб продемонструвати і показати, що є нові відомості, і зараз над ними потрібно працювати", - сказала Юксель.

Зокрема, вона показала список осіб, які входили до складу Мусульманського виконкому, печатки кримськотатарської національної директорії, протокол Курултаю кримськотатарського народу, датований 1917 роком і написаний кримськотатарською мовою в арабській графіці.

Як повідомила член Меджлісу, історикам відомий лише протокол Курултаю в "оперативному перекладі" НКВД, який, за її словами, "фабрикувався з метою очорнити учасників кримськотатарського національного руху і з метою складання проти них кримінальних справ".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-