НБУ презентував пам'ятну монету до 100-річчя першого Курултаю

НБУ презентував пам'ятну монету до 100-річчя першого Курултаю

Фото
Укрінформ
У середу в Національному Банку України презентували пам'ятну монету "100-річчя першого Курултаю кримськотатарського народу".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Для нас сьогоднішня презентація - знаменна подія, яка свідчить про повернення історії кримських татар і нагадує про важливі події 100-річної давності, коли відбулося зібрання першого Курултаю кримськотатарського народу, що проголосив Кримську Народну Республіку", - сказав під час презентації монети глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

За його словами, після першого Курултаю в 1917 році народ зміг зібратися на свій національний з'їзд у Криму тільки в 1991 році.

"1991 року, як тільки почалося масове повернення кримських татар до Криму, це були останні роки СРСР, ми провели другий Курултай і з того часу кожні п'ять років ми вибираємо делегатів до нашого відродженого національного інституту", - розповів глава Меджлісу.

Він зазначив, що трагічна історія першого Курултаю, після якого "прийшли загарбники з Росії", повторилася сьогодні після анексії Криму.

Політик побажав, щоб презентована монета, а також відродження кримськотатарської автономії в Криму після відповідних змін до Конституції України стали ще одним внеском у деокупацію українського півострова.

Як повідомила заступник начальника Управління нумізматичної продукції та маркетингу Національного банку України Вікторія Сузанська, пам'ятні монети виготовлені з металу нейзильбер, діаметром 35 мм. Їх можна придбати за ціною 43 гривні за штуку за адресами, вказаними на сайті Національного банку України.

Над виготовленням монети працювали художники Володимир Таран, Олександр Харук та Сергій Харук, скульптори Володимир Дем'яненко і Анатолій Дем'яненко.

Читайте також: Росія отримала черговий ляпас в ООН - Чубаров

Як повідомляв Укрінформ, з 17 листопада Нацбанк України ввів в обіг пам'ятну монету, присвячену 100-річчю першого Курултаю кримськотатарського народу, номіналом у 5 гривень і тиражем у 35 тисяч штук.

На аверсі монети розміщено: малий Державний Герб України, праворуч від якого написи: Україна/5 гривень, під гербом - рік карбування монети 2017; синє зображення карти півострова Крим, на тлі якого жовтими літерами рядки українською і кримськотатарською мовами слів з гімну кримськотатарського народу: я поклявся, /я дав слово/ померти за народ... / і жовту тамгу (використано тамподрук) - герб кримських татар; логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (праворуч). На реверсі монети на тлі будівель мечеті зображені делегати кримськотатарського національного з'їзду і по колу написи українською та кримськотатарською мовами: 100 РОКІВ / перший Курултай кримськотатарського народу.
 

НБУ презентував пам'ятну монету до 100-річчя першого Курултаю / Фото: Юлія Овсяннікова, Укрінформ

 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-