Умерова та Чийгоза мають безперешкодно впустити до Криму - Amnesty

Умерова та Чийгоза мають безперешкодно впустити до Криму - Amnesty

Укрінформ
Умеров і Чийгоз повинні мати право безперешкодно повернутися в Крим, не боячись переслідування.

Це зазначає Amnesty International.

«Звільнення в’язнів совісті Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза стало позитивним кроком, але тепер вони можуть зіткнутися з іншою несправедливістю – вигнанням зі своєї батьківщини. Їм має бути дозволено повернутися в Крим і вільно висловлювати свої погляди, не боячись переслідування», – заявила директор Amnesty International Україна Оксана Покальчук.

За її словами, «Де-факто влада Криму повинна припинити постійне придушення інакомислення, негайно і беззастережно звільнити всіх в’язнів совісті і припинити політику переслідування і вигнання своїх критиків з Криму».

Читайте також: Чийгоз та Умеров відвідали презентацію книги про Олега Сенцова

Як повідомляв Укрінформ, 25 жовтня Чийгоза і Умерова, незаконно засуджених в окупованому Криму, Росія видала Туреччині. 26 жовтня заступники голови Меджлісу в Анкарі провели зустріч з президентом Туреччини Ердоганом.

Умеров був засуджений до 2 років колонії-поселення за звинуваченням у нібито публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії. Чийгоз був засуджений до 8 років позбавлення волі у "справі 26 лютого".

Звільнити Умерова, Чийгоза та інших кримськотатарських політиків і громадських активістів неодноразово вимагали міжнародні і російські правозахисні організації. Вироки, винесені кримчанам російськими судами, засудили США та Євросоюз.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-