Джемілєв про Путіна: Звір лишається звіром, він просто йде на тактичні поступки

Джемілєв про Путіна: Звір лишається звіром, він просто йде на тактичні поступки

Укрінформ
Президент РФ Володимир Путін пішов на звільнення  заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова і Ахтема Чийгоза, бо не хотів псувати стосунки з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом, та спробує скористатися цим задля пом’якшення міжнародних санкцій проти РФ.

Таку думку висловив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв під час прес-конференції в аеропорту "Бориспіль", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Усе-таки дуже великий тягар вини Російської Федерації. Вони зараз, мабуть, хочуть якимось чином пом'якшити (ставлення - ред.) світову спільноту, зараз їх дипломати, проплачені депутати в інших країнах працюють над зняттям санкцій, і вони, мабуть, спробують використати цей аргумент, що в Росії пішла якась лібералізація, і можна переглянути політику по відношенню до Росії", - підкреслив лідер кримських татар.

Він також вважає, що звільнення Умерова і Чийгоза відбулося заради порятунку відносин Путіна з Ердоганом.

"Імена Ахтема Чийгоза й Ільмі Умерова дуже багато звучали у світі. Звичайно, для Росії це було дуже неприємно, особливо, коли це звучить із трибуни Генеральної Асамблеї ООН. Але чому саме, скажімо, через Туреччину? У світі не так багато лишилося президентів, державних керівників, які подають руку Путіну, а Ердоган ще підтримує з ним якісь відносини. Втрачати Ердогана, напевно, для нього (Путіна — ред.) було б дуже дорого", - сказав Джемілєв.

Водночас він наголосив, що якщо хтось "попадеться на таку вудку", то це буде великою помилкою.

"Звір лишається звіром, він просто йде на якісь тактичні кроки", - зауважив Джемілєв і додав, що наразі зусилля міжнародної спільноти повинні поставити РФ у такі умови, щоб вона звільнила всіх політв’язнів і повернула Крим.

Читайте також: Джемілєв вважає, що Ердоган допоможе з деокупацією Криму

Як повідомляв Укрінформ, 25 жовтня Чийгоза і Умерова, незаконно засуджених в окупованому Криму, Росія видала Туреччині. 26 жовтня заступники голови Меджлісу в Анкарі провели зустріч з президентом Туреччини Ердоганом.

Умеров був засуджений до 2 років колонії-поселення за звинуваченням у нібито публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії. Чийгоз був засуджений до 8 років позбавлення волі у "справі 26 лютого".

Звільнити Умерова, Чийгоза та інших кримськотатарських політиків і громадських активістів неодноразово вимагали міжнародні і російські правозахисні організації. Вироки, винесені кримчанам російськими судами, засудили США та Євросоюз.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-