Гройсман: Окупанти були змушені піти на поступки та звільнити Умерова і Чийгоза

Гройсман: Окупанти були змушені піти на поступки та звільнити Умерова і Чийгоза

Укрінформ
Окупанти не припинили репресії проти кримськотатарського народу України, але цього разу були змушені піти на поступки і звільнити заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза.

Так Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман прокоментував у Facebook звільнення Росією Умерова і Чийгоза.

"Окупанти не припинили репресії проти кримськотатарського народу України, але цього разу були змушені піти на поступки" - написав він.

Гройсман нагадав, що саме у четвер, 26 жовтня, Умеров і Чийгоз, яких Росія після незаконного арешту і засудження видала Турецькій Республіці, повертаються до України."Мужністю і патріотизмом Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза не можна не захоплюватись. З нетерпінням чекаємо їх на рідній землі!" - зазначив Прем'єр-міністр.

Як повідомляв Укрінформ, Умерова було засуджено на 2 роки колонії-поселення за обвинуваченням у нібито публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії. Чийгоза було засуджено російським судом до 8 років позбавлення волі у "справі 26 лютого".

Читайте також: Жодного разу не просив окупантів про звільнення – Чийгоз

Звільнити Умерова, Чийгоза та інших кримськотатарських політиків і громадських активістів неодноразово вимагали міжнародні й російські правозахисні організації. Вироки, винесені кримчанам російськими судами, засуджують США та Євросоюз.

25 жовтня російська сторона передала Чийгоза й Умерова Туреччині. У четвер, 26 жовтня, о 13.30 вони вилітають із Анкари в Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-