Справа Умерова: суд окупантів “не знайшов” у Криму знавців кримськотатарської

Справа Умерова: суд окупантів “не знайшов” у Криму знавців кримськотатарської

Укрінформ
Вже вдруге в судовому засіданні у справі заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова захист не може допитати свідків, які побажали надати свідчення своєю рідною кримськотатарською мовою, оскільки суд не здатний забезпечити їх перекладачем.

Про це написала сьогодні на сторінці в Facebook дочка Ільмі Умерова Айше Умерова, яка перебуває в залі суду.

“Почалося 11-е засідання у справі Ільмі Умерова. У попередню середу не змогли бути допитані троє свідків, які побажали скористатися своїм конституційним правом свідчити кримськотатарською мовою. На сьогодні суд мав забезпечити їх перекладачем. Але не вийшло! Суддя оголосив, що вони звернулися в бюро перекладів "Лінгвіст" і Кримський інженерно-педагогічний університет, але в бюро взагалі немає фахівців з кримськотатарської мови, а в університеті всі у відпустці до 28 серпня”, - написала Айше.

Вона також додала, що на сьогодні захист підготував ще кількох свідків і заявила відповідне клопотання.

За словами Умерової, обурення прокурора викликав той факт, що лінгвісти нібито не можуть розібратися, закликав чи ні Умеров до екстремістської діяльності і до дій, направлених на порушення територіальної цілісності РФ.

Читайте також: Справа Умерова: сьогодні суд допитає свідків захисту

Але окрім цього, пише Айше, сьогодні свідками саме мають бути “кілька лінгвістів, фахівців саме з кримськотатарської мови (на відміну від перекладача Саледінова (фахівець німецької мови) і "експерта" Іванової (англійська і китайська)”.

Проте, за словами Айше, допити свідків, що побажали і сьогодні, і на попередньому судовому засіданні свідчити рідною кримськотатарською мовою, переносяться мінімум на 30 серпня, оскільки суд не зумів забезпечити реалізацію цього права.

Нагадаємо, російська влада після виступу Ільмі Умерова на телеканалі Атr із заявою про те, що Крим - це Україна, звинуватили його в "закликах до вчинення дій, направлених на порушення територіальної цілісності РФ, здійснених з використанням засобів масової інформації та інформаційно-телекомунікаційних мереж (включаючи мережу Інтернет)». Кримінальна справа проти Умерова була порушена 12 травня 2016 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-