Смедляєв у суді засвідчив, що Чийгоз не організовував пікет 26 лютого

Смедляєв у суді засвідчив, що Чийгоз не організовував пікет 26 лютого

Відео
Укрінформ
Ахтем Чийгоз 26 лютого 2014 року займався безпосередньо справами  Бахчисарайського меджлісу і не брав участі в організації пікету біля будівлі Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

Про це сьогодні розповів на допиті у так званому "Верховному суді" окупованого Криму перший свідок зі сторони захисту у “справі Чийгоза” глава ЦВК Курултаю кримських татар Заїр Смедляєв. Він і розмістив на своїй сторінці у Facebook відеозвіт адвоката Миколи Полозова про першу частину сьогоднішнього засідання "суду". 

“В ході першої частини судового засідання Заїр Смедляєв дав свідчення про обставини подій 25 і 26 лютого, детально розповів про засідання Меджлісу, на якому ухвалювалося рішення про проведення пікету - не мітингу, а саме пікету - кримських татар біля будівлі Верховної Ради Автономної Республіки Крим. Дав пояснення про те, що Ахтему Чийгозу не давалися ніякі вказівки зв’язуватися з регіональними Меджлісами, як раніше у нас вказували засекречені свідки", - сказав адвокат.

Він уточнив, що Смедляєв був присутній на засіданні Меджлісу, з огляду на посадові обов’язки оповіщати регіональні меджліси мав Заур Смірнов, організовувати подачу заявки мав Ділявер Акієв. Щодо Ахтема Чийгоза, то на той момент його повноваження не були розподілені, він займався безпосередньо своїм регіональним меджлісом - Бахчисарайським, - головою якого він був, і не брав участі в організації пікету біля будівлі ВР АРК 26 лютого, засвідчив Смедляєв.

Він також під час допиту пояснив, що вранці 26 лютого, коли він прибув до будівлі Верховної Ради АРК, там уже перебували прихильники партії “Русскоє єдінство”, хоча проведення їхніх масових заходів було призначено на суттєво пізніший час - 14.00. 

Смедляєв засвідчив, що прихильники “Русского єдінства” перебували у внутрішньому дворі, тоді як кримські татари - за його межами. Заздалегідь, за свідченнями Смедляєва, ніхто не ставив завдання щодо дезорганізації роботи ВР, блокування входу, недопуску депутатів і зриву сесії. Навпаки - люди мали підтримати позицію депутата ВР АРК і голови Меджлісу Рефата Чубарова, який планував умовити присутніх депутатів відмовитися від ухвалення заяви на адресу керівництва РФ про необхідність силової підтримки.

За словами адвоката Полозова, після перерви суд продовжить допитувати свідка захисту Заїра Смедляєва.

Як повідомлялося, окупаційний суд висуває Ахтему Чийгозу, арешт якого продовжено до 8 квітня, обвинувачення в організації масових безпорядків під час мітингу перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Пікет, на якому прибічникам України протистояли проросійські активісти, у тому числі з партії "Русскоє єдінство", проходив напередодні захоплення Криму російськими військовими. Крім Чийгоза, у справі "26 лютого" заарештовані Алі Асанов і Мустафа Дегерменджи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-