"Справа Чийгоза": 50 людей хочуть свідчити на захист

Укрінформ
Підконтрольний Кремлю Верховний суд анексованого Криму допитає 21 березня першого свідка з боку захисту в "справі Чийгоза" – главу ЦВК Курултаю кримських татар Заїра Смедляєва. 

Про це Крим.Реалії повідомив адвокат Ахтема Чийгоза Микола Полозов.

«Ми почнемо з Заїра. Перша частина звинувачення – це складання злочинного плану 25 числа, тому нам потрібні всі подробиці, а Заїр – людина обізнана. Він знає і про структуру Меджлісу, і про взаємини всередині, як все відбувалося. Він нам розповість, чи складав Чийгоз цей злочинний план. Можливо, бачив, як той сидів з олівцем і щось там креслив?» – зазначив Полозов.

Адвокат заявив, що більше ніж 50 осіб виявили бажання виступити свідками з боку захисту.

"У нас не так багато свідків, які потрапили в обвинувальний висновок. Спочатку допитаємо тих, яких слідство визначило такими, а далі – в явочному порядку. Нам треба, щоб кількість було приблизно паритетною, але подивимося, як суд на це відреагує: чи перешкоджатиме в тому, щоб викликати цих свідків. Хоча за законом він не має такого права", – додав захисник Чийгоза.

За його словами, якщо суд задовольнить клопотання захисту про допит усіх свідків, то процес триватиме ще кілька місяців.

"Також у нас ще є і письмові докази. Подивимося, як це розгортатиметься в динаміці", – підсумував Полозов.

Як повідомляв Укрінформ, окупаційний суд висуває Ахтему Чийгозу, арешт якого наразі продовжено до 8 квітня, обвинувачення в організації масових безпорядків під час мітингу перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Мітинг, під час якого прибічникам України протистояли проросійські активісти, у тому числі з партії "Русское единство", проходив напередодні захоплення Криму російським військовим. Крім Чийгоза, у справі "26 лютого" заарештовані Алі Асанов і Мустафа Дегерменджи. 

За оцінкою міжнародних експертів, які більше року детально вивчали все, що відбувалося в Криму напередодні анексії півострова, "події, які відбувалися в Сімферополі 26 лютого 2014 року біля стін парламенту Автономної Республіки Крим, мали мирний характер і не мали ознак масових безпорядків". Проте заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз вже більше двох років утримується в СІЗО, чекаючи винесення вироку. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-