Справа 26 лютого: від свідка вимагали обмовити Чийгоза

Справа 26 лютого: від свідка вимагали обмовити Чийгоза

Укрінформ
У ході чергового судового розгляду у справі заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза, якому окупаційна влада інкримінує організацію масових заворушень 26 лютого 2014 року, свідок заявив, що від нього вимагали обмовити обвинуваченого.

Про це повідомив адвокат Чийгоза Микола Полозов.

"Коли були поставлені питання щодо ходу слідства, Мустафа Дегірменджи заявив, що слідчий чинив на нього тиск, вимагав, щоб він визнав провину, обмовивши Ахтема Чийгоза. Однак він відмовився це зробити. У якийсь момент його привезли до слідчого комітету, там був присутній муфтій Еміралі Аблаєв, який запропонував Мустафі визнати провину в обмін на поручительство з боку муфтія, що дозволило б Мустафі вийти з СІЗО, але Мустафа відмовився прийняти цю пропозицію і також відмовився обмовити Чийгоза", - сказав адвокат.

Як відомо, Мустафа Дегірменджи також проходить у справі про заворушення біля кримського парламенту як підозрюваний. "Суд прийняв рішення, що він буде допитуватися як інша особа. У зв'язку з цим захист заявив заперечення на дії головуючого, оскільки законом не передбачено допит жодних інших осіб. Разом із тим допит відбувся", - зазначив Полозов.

Однак, за словами адвоката, Дегірменджи дав свідчення не лише про те, що не бачив і не чув  про якісь протиправні дії Чийгоза. Свідок показав також, що, на відміну від учасників проукраїнського мітингу, ополченці та прихильники "Русского единства" влаштовували провокації, "виражені в образливих, непристойних виразах і жестах".

Також він розповів про свого батька, якому стало зле у тисняві під час мітингу та ще про одного постраждалого літнього кримського татарина, якого він зустрів біля машини швидкої медичної допомоги. Досі у справі відсутні відомості про постраждалих із числа кримських татар, підкреслив адвокат.

"В цілому Мустафа виявляє приклад мужності, приклад того, що людина, перебуваючи навіть в умовах СІЗО і під тиском, все одно може залишатися чесною, і Ахтем Чийгоз це дуже високо цінує", - зазначив адвокат.

Як повідомлялося, окупаційний суд висуває Ахтему Чийгозу, арешт якого наразі продовжено до 8 квітня, звинувачення в організації масових заворушень під час мітингу перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Мітинг, в ході якого прихильникам України протистояли проросійські активісти, у тому числі з партії "Русское единство", що проходив напередодні захоплення Криму російськими військовими. Крім Чийгоза, по справі "26 лютого" арештовані Алі Асанов і Мустафа Дегірменджи. За оцінкою міжнародних експертів, понад рік детально вивчалося все, що відбувалося в Криму напередодні анексії півострова, "події, що відбувалися в Сімферополі 26 лютого 2014 року біля стін парламенту Автономної Республіки Крим, носили мирний характер і не мали ознак масових заворушень". Тим не менше, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз вже понад  два рокіи утримується в СІЗО, очікуючи винесення вироку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-