СБУ розкрила деталі спецоперації затримання кримських дезертирів

СБУ розкрила деталі спецоперації затримання кримських дезертирів

Відео
Укрінформ
Затримані СБУ на адмінмежі з Кримом двоє зрадників-колишніх військовослужбовців Збройних сил України хотіли купити в Україні документи про вищу освіту, щоб потім стати офіцерами російської армії.

Про це заявив на прес-конференції у вівторок голова Служби безпеки України Василь Грицак, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Контррозвідка СБ України провела спеціальну операцію, у результаті якої були затримані двоє колишніх військовослужбовців ЗСУ, які після анексії Криму зрадили присязі, яку давали на вірність українському народові, та перейшли на бік ворога. Затримані дезертири - Олександр Баранов та Максим Одинцов - служили у військовій частині №1100 10-ї морської авіаційної бригади ВМС України", - повідомив Грицак, коментуючи затримання двох кримських дезертирів.

За його словами, коли ця військова частина була штурмом взята 22 березня 2014 року, частина військовослужбовців, не зрадивши присязі, залишилися служити в українському війську, інша частина все ж залишилася у Криму. "За фактом дезертирства та державної зради стосовно цих та інших військовослужбовців військовою прокуратурою були порушені відповідні кримінальні провадження. Робота правоохоронців, в т.ч. і контррозвідки СБ України, в тому і полягає, щоб виявляти дезертирів та зрадників і притягати їх до відповідальності", - підкреслив голова СБУ.

Затримання злочинців відбулося поблизу КПВВ, фактично на пункті пропуску "Чонгар" на адміністративному кордоні з анексованим Кримом, зазначив Грицак.

"СБ України отримала інформацію, що зазначені колишні військовослужбовці, дезертири, спочатку їх було троє, хотіли провернути корупційну оборудку, отримати за гроші документи про (дійсно, росіяни тут праві) закінчення вищого навчального закладу. Ініціювали спілкування з певними особами з числа громадян України для цього і захотіли купити ці документи, щоб стати офіцерами вже російської армії. Для цього вони прибули на КПВВ "Чонгар", де мали зустрітися з кур'єром. Відслідкувавши пересування кур'єра, нам вдалося встановити місце знаходження зрадників", - повідомив він.

СБУ також продемонструвала оперативне відео затримання дезертирів на Чонгарі. "Хочу зазначити, що відео оригінальне, це не відтворення. Прапори - справжні, дійові особи - справжні, зрадники - справжні. І російський прикордонник, який тікає в будку, - справжній", - прокоментував Грицак відео.

Керівник спецслужби додав, що третій дезертир, який також хотів купити документи про вищу освіту в Україні, напевно, "спинним мозком почув" і не поїхав на зустріч з кур'єром.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-