У Києві презентували документальний фільм про Джемілєва

У Києві презентували документальний фільм про Джемілєва "Мустафа"

Укрінформ
В четвер у Києві вперше показали документальний фільм про лідера кримськотатарського народу "Мустафа". Завдяки проекту громадської організації "КримSОS", який стартував у лютому 2015 року, глядач через долю однієї людини зможе побачити те, чим жили кримські татари останні 70 років.

Про це під час прес-конференції після прем'єри фільму розповіли його автори, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Прийняти рішення знімати фільм про Мустафу Джемілєва було просто, він - відома у світі особистість, відважний лідер народу. Але для того, щоб розповісти хронологічно навіть про найбільш значущі події його життя - не вистачить одного фільму. Моєю метою було показати Джемілєва звичайною людиною з усіма її слабкостями", - зазначив режисер фільму "Мустафа" Ахмед Сарихаліл.

За його словами, в житті його герой саме такий - простий і без пафосу.

"Коли з ним розмовляєш, в очі впадає його простота, відсутність пафосу і відмінне почуття гумору. Мені не хотілося в фільмі представляти його героєм. Хоча в результаті він цим героєм і вийшов", - ділиться своїми враженнями про Джемілєва режисер.

На підтвердження того, що вийшло "кіно не тільки від голови, а й від серця" у своєму виступі на презентації фільму сказав голова Української кінофундації, керівник Київського міжнародного кінофестивалю "Молодість" Андрій Халпахчі.

На його думку, фільм "Мустафа" - робота "високої якості" і завтра, 28 жовтня, він буде представлений в рамках Київського міжнародного кінофестивалю "Молодість" у програмі "Українські прем'єри". Услід за цим йому буде відкрита дорога на міжнародні кінофестивалі - в Берлін, в Америку та інші міста й країни, підкреслив Халпахчі.

Все це, вважає він,  працюватиме на те, щоби тема Криму і його корінних мешканців - кримських татар, "яка у нас була висвітлена ще недостатньо", звучала голосніше як, власне, в Україні, так і в усьому світі.

Керівник громадської організації "КримSОS" Таміла Ташева, яка виступила в даному проекті як продюсер, вважає, що головним достоїнством фільму є те, що це "щире, чесне і непроплачене кіно". Як вважає Ташева, роботу її команди має побачити якомога більше глядачів в Україні, й у тому числі в Криму.

В Крим автори везти стрічку не ризикують і не вважають за потрібне, знаючи, який ефект вона вчинить на окупаційну владу. Картина буде доступна жителям Криму через українські канали, що транслюють на півострів по супутнику.

Як повідомила продюсер, фільм вже викликав ажіотаж - на завтрашній його показ у рамках фестивалю "Молодість" "квитки, передані в касу в четвер, вуп'ятницю були вже розкуплені".

1 листопада планується показ фільму і для тих, хто допоміг його створити. До речі, найбільший внесок у проект - 50 тисяч доларів - зробив Національний Фонд Підтримки Демократії (США). Продюсер також подякувала 252 добровольцям, які повірили в проект і пожертвували на фільм через "Спільнокошти" в цілому 150 тисяч гривень.

І ще один спікер на цій презентації - Максим Пасічник, який грав роль молодого Мустафи Джемілєва. Саме завдяки акторській роботі фільм отримав статус документально-ігрового. Як виявилося, кінооператор за професією, Максим був не тільки зовні, але і внутрішньо схожий на свого героя.

Як і Джемілєв, - який, за словами правозахисника Глузмана, що виступав у фільмі, "любить більше мовчати, ніж говорити", - він виявився небагатослівним, хоча запитань від журналістів до нього було найбільше.

"Вперше виступав у ролі актора, було цікаво і зроблений дуже великий обсяг роботи. Дуже багато всього нового дізнався", - лаконічно відповів він на питання кореспондентів. Найскладнішою, за його словами, була сцена у фільмі, коли рідний брат Мустафи на побаченні в Омській тюрмі просив його припинити голодування, що тривало понад 300 днів. Як відомо, найтриваліше в світі голодування було припинено лише після особистого звернення до Джемілєва Андрія Сахарова.

У хроніках фільму багато особистих спогадів, оцінок, документальних матеріалів, кіносюжетів, що вже стали історією. Їх дуже ненав'язливо доповнюють чудові картини, музика, народні пісні, види старого Криму. Знімаючи фільм про одну людину, автори змогли розповісти про час і про народ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-