Поступливість у питанні Криму може дорого обійтися Заходу – Джемілєв

Поступливість у питанні Криму може дорого обійтися Заходу – Джемілєв

Укрінформ
Західні політики не підуть на різкі заходи, щоб примусити Москву повернути Крим.

Таку думку висловив уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв в інтерв'ю польському виданню Gazeta Wyborcza, яке виклав на своїй сторінці у Фейсбуці.

"За поступливість у питаннях, пов’язаних з окупацією Криму, Захід може дорого заплатити. Адже саме США, Велика Британія разом з Росією в 1994 році схилили Україну відмовитися від ядерного арсеналу під наданні гарантії безпеки та забезпечення територіальної цілісності. Підкоряючись диктатурі Москви відносно Криму, світ, по суті, відмовляється від зусиль щодо нерозповсюдження ядерної зброї. Приклад України вчить диктаторів, що тільки наявність атомної зброї дає їм гарантії безпеки", - наголосив Джемілєв.

Народний депутат відповів на питання щодо агресії Росії, репресії та тиск на кримських татар та спроби Кремля "завербувати" його за допомогою вирішення питання сина.

"Росіяни засудили його (Хайсера Джемілєва – ред.) до 3,5 років ув'язнення та з Криму відразу відвезли у в'язницю в м. Астрахань. Тоді я почув, що Путін хоче зі мною зустрітися і якщо розмова буде "продуктивною", мені відкриється шлях на Батьківщину, а сина тут же звільнять. Нащо я запитав, чи взяв "Царь" мого сина у заручники? Якщо так, значить він терорист. А ми з терористами не розмовляємо…".

Мустафа Джемілєв пригадав, що якось російський політик Григорій Явлінський помітив, що "Путін здатен діяти тільки двома способами, до яких звик під час роботи в спецслужбах: або він вербує, або проти тих, кого не зміг завербувати, веде спецоперації".

"У моєму випадку це правило спрацювало, не змогли завербувати, тому переслідують" - зазначив політик.

Але, зазначив Джемілєв, в заложниках Кремля перебуває не тільки його син: "Наразі ув'язнено 18 активістів, понад 20 наших людей було викрадено, декількох знайшли мертвими, інших все ж сподіваємося знайти живими".

На питання, що стосовно цього каже російська влада, депутат зауважив,що "нічого, крім постійних запевнень, що вони ні до чого".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-