Лутковська нагадала РФ, що два роки намагається повернути кримських в'язнів

Лутковська нагадала РФ, що два роки намагається повернути кримських в'язнів

Звернення
Укрінформ
Омбудсмен України Валерія Лутковська заявила, що Росія відхилила всі пропозиції української сторони щодо передачі українців з в'язниць Криму.

Про це йдеться у відкритому зверненні до Уповноваженого з прав людини в Російській Федерації Тетяни Москалькової.

"Сьогодні, 26 травня 2016 року, в засобах масової інформації було поширено заяву нещодавно призначеного Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової про відсутність, на її думку, інтересу з боку Української держави до громадян України, які перебувають на території незаконно окупованою АР Крим", - зазначається у зверненні.

Ймовірно, за її словами, російський омбудсмен "ще не ознайомилася з усіма деталями щодо наших ініціатив, у тому числі із залученням міжнародних організацій, які ми вже два роки пропонуємо реалізувати з метою передачі осіб, які перебувають у місцях несвободи на території окупованого Криму... Більш того, ситуація ускладнюється, тому що більшість осіб, які перебувають в місцях несвободи, були примусово прийняті в громадянство Росії і надалі переміщені у віддалені регіони РФ".

"Однак всі наші пропозиції були відхилені попередницею пані Москалькової, Еллою Памфіловою, або пропонувалося застосування неприйнятних норм міжнародного права, використання яких означало б визнання Україною юрисдикції Росії в Криму", - заявляє Вона.

Однією з останніх спроб вирішити зазначену проблему, за її словами, було прохання до російської сторони, яку передали через спеціального представника Генерального секретаря Ради Європи, проте такий варіант не лишився без реалізації.

"Зараз я із задоволенням вітаю усвідомлення представниками Російської Федерації, що утримувати громадян України на території незаконно окупованою АР Крим – негуманно, в той час як вони вже два роки висловлюють бажання бути переданими на материкову частину України. Я висловлюю свою повну готовність почати активні дії по переміщенню осіб з території окупованої АР Крим. Користуючись нагодою, повторно висилаю проект Меморандуму про введення ad hoc механізму переміщення осіб з території Криму на материкову частину України", - повідомила український омбудмсен.

"Щодо тверджень про "антиросійську риторику" слід зазначити, що ми використовуємо виключно правозахисну риторику, яка базується на міжнародних документах таких організацій, як ООН та Рада Європи, шкода, що Вам така риторика здається антиросійською", - додала Лутковська.

Нагадаємо, в липні 2015 року повідомлялося про ініціативу Валерії Лутковської запровадити спеціальний ad hoc механізм для переміщення засуджених з території АР Крим на материкову частину України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-