Зміни в Конституцію щодо Криму допоможуть видворити Росію - Чубаров

Зміни в Конституцію щодо Криму допоможуть видворити Росію - Чубаров

Ексклюзив
Укрінформ
Довгождане розпорядження про внесення змін до розділу 10 Конституції України, про яке Президент Петро Порошенко заявив напередодні, дасть змогу не лише поновити у правах кримськотатарський народ, а й вказати на двері Росії, яка незаконно вторглася в Крим.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

"Внесення змін до розділу 10 Конституції України "Автономна Республіка Крим" дасть змогу всім суб'єктам кримського життя, і, в першу чергу, корінному народу Криму - кримським татарам, відчути, що вони поновлені у своїх правах і реалізують невід'ємне для них право на самовизначення в межах України. При цьому етнічні українці, росіяни і представники всіх інших національностей, які живуть у Криму, мають відчувати повний захист своїх прав - це обов'язково", - сказав Чубаров.

На все це, наголосив він, "мають бути націлені закони, які будуть ухвалені для реалізації тих основ, які будуть закладені в оновленому розділі 10 Конституції України".

Крім того, вважає голова Меджлісу, Українська держава і весь світ отримає ще один дуже істотний правовий інструмент, щоб "змусити Росію сісти за стіл переговорів з питання звільнення Криму". 

"Бо право кримськотатарського народу на самовизначення у межах Української держави говорить про те, що для Росії там немає місця. Є місце для росіян, які там жили, живуть і житимуть. Але для Росії там місця немає!" - заявив Чубаров.

Політик зазначив, що не згоден з тими, хто вважає, що "зміни в Конституції України створять ризики для Української держави".

"Навпаки, - заявив він, - саме такі міркування призвели до того, що Росія вторглася в Україну і так легко окупувала Крим".

Як повідомляв Укрінформ, під час виступу на концерті-реквіємі пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу Президент України Петро Порошенко заявив, що доручив Конституційній комісії створити робочу групу з підготовки змін і доповнень у Конституцію України щодо самовизначення кримських татар у складі України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-