США офіційно звинуватили Росію в репресіях проти кримських татар

США офіційно звинуватили Росію в репресіях проти кримських татар

Укрінформ
Сполучені Штати напередодні 72 річниці депортації кримських татар радянським режимом заявили, що Росія продовжує переслідувати цей народ в окупованому нині українському Криму, офіційно назвавши це "репресіями".

З відповідною заявою виступив у четвер на засіданні Постійної Ради ОБСЄ у Відні представник США при Організації посол Даніель Байєр, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Переслідування кримськотатарського народу – це не просто історичний факт, це сьогоднішня реальність в окупованому Росією Криму. Уряд Росії вдався до кампанії насильства, у тому числі, із вбивствами, зникненнями, тюремним ув'язненням і тортурами тих, хто виступає проти окупації", - заявив представник США.

Він нагадав, що Росія заборонила кримськотатарський Меджліс – "єдиний незалежний, юридично визнаний голос татарського народу". Вона також позакривала ЗМІ та школи з татарською мовою викладання. До того ж, окупаційна влада заборонила кримським татарам збиратися публічно в пам'ять про масову депортацію, проведену за радянських часів, та чинить масові облави проти людей цієї національності.

"Росія повинна покласти край репресіям кримських татар, а також всіх, хто став жертвами окупації, дотримуватися норм міжнародного права замість того, щоб зривати його, захищати свободи слова, мирних зібрань та віросповідання. Ми вкотре закликаємо Росію негайно припинити окупацію Криму", - заявив посол.

При цьому він підкреслив, що санкції проти РФ, пов'язані з Кримом, залишатимуться чинними доти, "поки Росія не поверне цю українську територію".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-