Європарламент закликав розширити санкції проти Росії

Європарламент закликав розширити санкції проти Росії

Резолюція
Укрінформ
Європарламент закликає ЄС посилити тиск на Росію та розширити санкції у зв’язку із переслідуванням представників кримськотатарського народу на території тимчасово окупованої АР Крим.

Про це йдеться в ухваленій у четвер у Страсбурзі резолюції законодавчого органу ЄС щодо кримських татар, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Європарламент суворо засуджує рішення так званого верховного суду Криму заборонити Меджліс кримськотатарського народу та вимагає негайно його скасувати», - йдеться у документі.

У резолюції наголошується, що це рішення кримського суду означає систематичне і цілеспрямоване переслідування кримських татар.

Європарламент закликав розширити список персональних санкцій ЄС проти осіб, причетних до заборони Меджлісу, та звернувся до Європейської служби зовнішньої діяльності з проханням посилити тиск на Росію.

Європарламентарії закликали ЄС надати фінансову підтримку Меджлісу, доки він перебуватиме у вигнанні.

Керівна інституція ЄС вкотре відзначила, що окупація українського Криму Росією є грубим порушенням міжнародного права, та закликала країни-члени суворо дотримуватися політики невизнання анексії півострова.

Окремо у документі засуджується відвідування без дозволу української влади території окупованого Криму деякими політиками із країн-членів ЄС, включаючи членів національних парламентів та Європарламенту.

«ЄП вкотре підтверджує свою повну відданість щодо суверенітету, політичної незалежності, єдності і територіальної цілісності України у межах міжнародно визнаних кордонів, а також щодо її вільного і суверенного вибору європейського шляху», - зазначено у резолюції.

Депутати висунули вимогу до російської окупаційної влади у Криму надати повний доступ представникам міжнародних організацій для моніторингу ситуації із дотриманням прав людини на півострові.

«ЄП вітає українську ініціативу започаткувати міжнародний переговорний механізм у форматі «Женева плюс» щодо відновлення суверенітету України над Кримом, що має включати пряму участь ЄС», - зазначено у документі.

Європарламентарії також вкотре закликали Росію звільнити усіх незаконно ув’язнених громадян України, переслідування яких є політично мотивованими, у тому числі жителів Криму Олега Сенцова і Олександра Кольченка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-