Битва за Україну. День вісімсот тридцять четвертий

Битва за Україну. День вісімсот тридцять четвертий

Укрінформ
Спецпризначенці ГУР МОУ в акваторії озера Панське знищили російський рейдовий буксир «Сатурн»

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот тридцять четвертий день Великої війни: чим жили Україна та українці 6 червня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Візит Президента України до Франції

- Президент України Володимир Зеленський прибув з візитом до Франції, де візьме участь в урочистостях з нагоди 80-ї річниці висадки союзників в Нормандії – Укрінформ.

- Президент України Володимир Зеленський разом із дружиною Оленою прибув на пляж Омаха-біч, де відбудеться церемонія відзначення 80-річчя висадки союзників у Нормандії. Подружжя Зеленських зустрічав французький президент Емманюель Макрон разом із дружиною Бріджит – Le Figaro.

***

- 6 червня 2024 року спецпідрозділ 9 департаменту ГУР МО України біля берегів тимчасово окупованого Криму завдав успішного удару по російському рейдовому буксиру проекту 498 «Сатурн» або «Протей». В результаті операції в акваторії озера Панське чергове судно російських загарбників було знищено – пресслужба ГУР МОУ.

- Рік тому, уночі 6 червня 2023 року російська армія підірвала греблю Каховської ГЕС. Внаслідок підриву були затоплені населені пункти на обох берегах Дніпра. За офіційними даними, загинули 32 людини, однак невідомо, скільки людей загинуло на тимчасово захопленому росіянами лівобережжі Херсонщини. За даними Міндовкілля, загальні збитки від підриву Каховської ГЕС перевищують 146 млрд грн – Укрінформ.

- У Пардубіце (Чехія) пасажирський потяг, що прямував у Чоп в Україні, зіткнувся з вантажним потягом – 4 людей загинули, серед яких 2 українки і 34 отримали поранення – МЗС. Причиною смертельної залізничної катастрофи стало те, що пасажирський експрес RegioJet проїхав на заборонний сигнал семафора.

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, президент України: «Рік тому російські окупанти підірвали греблю та будівлі Каховської ГЕС. Це був свідомий і прорахований злочин – один із найбільших їхніх злочинів проти природи та людей усього нашого регіону… За рік нашій державі, нашим людям вдалося ліквідувати частину наслідків такого російського удару…Це значна робота. Не менш значною роботою буде притягнення Росії до справедливої відповідальності за цей та інші злочини війни – свідомі російські удари по людях і людяності, по всьому живому».

Александр Стубб, президент Фінляндії: «Збільшення допомоги союзників по НАТО для України та допомога у її просуванні до членства в Альянсі будуть серед головних тем саміту НАТО у Вашингтоні, і у цьому контексті Фінляндія вважає, що Україна має правомірне місце серед союзників, а процес її входження до НАТО є незворотним».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський заявив, що у Генеральному штабі триває оптимізація штатної структури – Укрінформ.

- Дронова атака на нафтобазу в районі Старого Оскола Бєлгородської області РФ у ніч на 6 червня була спецоперацією ГУР Міноборони України, цілі уражено – співрозмовник «Української правди» в ГУР МОУ. Раніше ЗМІ повідомляли, що безпілотник атакував нафтобазу у Бєлгородській області Росії.

- У Ростовській області дрони двічі атакували Новошахтинський завод нафтопродуктів, виникла масштабна пожежа – ЗМІ.

- На Покровському напрямку від початку доби ситуація напружена. Загарбники намагаються просунутися в районах Новоолександрівки, Калинового, Євгенівки, Сокола, Новоселівки Першої та Яснобродівки. Сили оборони вживають заходів щодо стабілізації обстановки – Генштаб. За тиждень на Покровському напрямку відбулося майже 220 атак .

- На Краматорському напрямку наші захисники продовжують відбивати атаки ворога, зокрема в районах Іванівського та Калинівки. За сьогодні загальна кількість атак окупантів зросла до чотирьох – Генштаб.

- Російські окупанти намагаються розвинути наступ і вийти до великих населених пунктів Курахове та Покровськ, щоб підійти до життєво важливої траси на Костянтинівку – Назар Волошин, речник ОСУВ "Хортиця"

- Російські окупанти застосовують для ударів по місту Часів Яр в Бахмутському районі Донецької області реактивні системи залпового вогню із термобаричними боєприпасами. Це такі боєприпаси, які знищують і випалюють все на своєму шляху – Назар Волошин.

- На Лиманському напрямку ворог активізувався в районах Невського та Серебрянського лісу. Боєзіткнення тривають. На Сіверському напрямку йдуть бої в районі Верхньокам’янського. Загалом за сьогодні це вже третя атака, попередні дві – успішно відбито – Генштаб.

- Російські війська продовжують посилювати угруповання на напрямках населених пунктів Липці і Вовчанськ Харківської області, Сили оборони стримують ворога і завдають йому ураження – ДПСУ.

- Погіршення пропускної здатності залізничного переходу після удару по Керченській поромній переправі вочевидь спричинило значні тимчасові перебої у військових логістичних операціях Росії – британська розвідка

- Сили ППО вночі збили 17 із 18 ворожих дронів-камікадзе – Повітряні Сили ЗСУ.

***

- Під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну загинув 91 представник медіа, 30 медійників перебувають у полоні – Ростислав Карандєєв, т.в.о. міністра культури та інформаційної політики.

- На Хмельниччині внаслідок атаки шахідів виникла пожежа на об'єкті інфраструктури – ОВА.

- У середу ввечері російські війська вдарили двома авіабомбами «УМПБ Д-30СН» по місту Селидове на Донеччині, поранені шестеро цивільних – ОВА.

- Внаслідок обстрілів минулої доби російськими окупантами Херсонської та Донецької областей 4 людини загинуло, 17 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- В Україні сьогодні, 6 червня, відзначають День журналіста. Президент України Володимир Зеленський привітав українських журналістів із професійним святом. Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський привітав журналістів із професійним святом і подякував за підтримку Сил оборони України – Укрінформ.

- Парламентарі ухвалили Постанову про Звернення Верховної Ради України до парламентів та урядів іноземних держав, міжнародних організацій, парламентських асамблей на підтримку Глобального саміту миру – ВРУ.

Верховна Рада:

  • ратифікувала угоду з ЄС про механізми реалізації фінансування в межах Ukraine Facility.
  • прийняла закон, який на час воєнного стану дозволяє Держспецзв’язку здійснювати закупівлю дронів, боєприпасів для них і РЕБів для потреб оборони.
  • ухвалила в цілому закон про дошкільну освіту, який пропонує сім форм організації освітньої діяльності, серед яких, зокрема, є мобільні та сімейні дитсадки.

- Делегація Європейської комісії відвідала Україну для підготовки нового етапу двосторонніх зустрічей у межах скринінгу українського законодавства на відповідність законодавству ЄС – Укрінформ.

- ПрАТ «Укргідроенерго» планує подавати позов до Міжнародного арбітражного суду проти Росії з вимогою відшкодування збитків від руйнації Каховської гідроелектростанції – Укргідроенерго.

- НЕК «Укренерго» скасує тендер на закупівлю систем кондиціонування – пресслужба компанії. 5 червня, у ЗМІ поширилася інформація, що НЕК «Укренерго» планує придбати чотири комплекти кондиціонерних систем для апарату управління.

- Канівський Успенський собор у Черкаській області рішенням суду за клопотанням черкаської прокуратури повернули в державну власність – Черкаська обласна прокуратура.

***

- Прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що завдяки угоді з Європейським Союзом в межах Ukraine Facility, яку ратифікувала Верховна Рада, Україна вже цьогоріч отримає 16 млрд євро – Укрінформ.

- «Нафтогаз» забезпечуватиме газом виробників електроенергії та тепла для підтримки енергосистеми України – Олексій Чернишов, голова правління «Нафтогазу».

- З початку повномасштабного вторгнення ПрАТ «Укргідроенерго» втратило близько 45% генерації своїх гідроелектростанцій – Ігор Сирота, генеральний директор компанії.

- Міжнародні резерви України станом на 1 червня 2024 року, за попередніми даними, становили 39,03 млрд доларів – НБУ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Президент США Джо Байден заявив, що Україна не битиме американською зброєю по Москві та Кремлю після надання обмеженого дозволу на її використання для ударів по території Росії – ABC News.

- Гельсінські домовленості в рамках ОБСЄ, які були основою Європейської безпеки протягом десятиліть, більше не існують, тож європейські країни мають шукати новий шлях для подальших міжнародних відносин, у тому числі – в рамках Саміту миру, що відбудеться у Швейцарії вже за два тижні – Александр Стубб, президент Фінляндії

- Дозвіл президента США для українських захисників застосовувати американську зброю по цілях на території Росії дозволить Україні краще захистити себе та не є чимось, що підвищує рівень ескалації у збройному протистоянні – Держдеп.

- Фінляндія продовжить надавати допомогу Києву, але не буде відправляти свої війська до України – Александр Стубб, президент країни.

- Міністр енергетики України Герман Галущенко на зустрічі з представниками держав-членів ЄС у МАГАТЕ сказав, що через поновлення масованих російських атак найбільші руйнування отримали тепло- та гідрогенерація; Україна готується до важкої зими – Міненерго.

- Оборонне підприємство німецького та французького виробників бронетехніки Krauss-Maffei Wegmann і Nexter Systems (KNDS) не зможе постачати додаткове озброєння для українських військових найближчим часом – здатність швидкого виробництва вичерпана – Ральф Кетцель, керівний директор KNDS.

- Польські фермери вирішили продовжити до кінця доби 6 червня блокування руху українських вантажівок у пункті пропуску «Рава-Руська – Гребенне» – ДПСУ.

- Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто оголосив, що візьме участь у Глобальному саміті миру в Швейцарії 15-16 червня – Telex.

- Лідери 17 країн на чолі зі США виступили зі спільною заявою із закликом щодо ухвалення мирної угоди між Ізраїлем і представниками ХАМАСу, припинення війни в секторі Гази та звільнення всіх заручників – Білий дім.

- Виконавча рада МВФ ухвалюватиме рішення щодо виділення Україні нового траншу за програмою EFF у розмірі $2,2 мільярда на засіданні, яке має відбутися впродовж наступних тижнів – Джулія Козак, директорка Департаменту з питань комунікацій МВФ .

- Уряд Німеччини оновив «рамкову директиву про тотальну оборону» часів Холодної війни щодо заходів безпеки на випадок агресії, з огляду на прогнози можливого нападу Росії на НАТО – ЗМІ.

- Іспанія стала першою європейською країною, яка звернулася до суду Організації Об'єднаних Націй із запитом на приєднання до позову Південної Африки проти Ізраїлю через військову операцію в Газі – АР.

- Армія оборони Ізраїлю завдала авіаудару по школі агентства ООН у справах палестинських біженців (БАПОР) в Газі, де перебували бойовики ХАМАСу, внаслідок чого загинуло щонайменше 35 осіб – Times of Israel.

ВОРОГ

- 5 червня Путін під час пропагандистського заходу стверджував, що в українському полоні буцімто перебувають 1 348 росіян, а у російському – 6 465 – ЗМІ.  Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов акцентував, що дані Путіна не відповідають дійсності й озвучені з пропагандистською метою.

- Путін заявив, що Москва може розпочати постачання далекобійної зброї супротивникам західних країн як «асиметричну відповідь» на удари західними ракетами вглиб території Росії – росЗМІ.

- Речник російського посольства у Франції Олександр Макогонов заявив, що французькі інструктори, котрих можуть відправити в Україну, стануть «законними цілями» для солдатів РФ. У французькому Міністерстві закордонних Франції справ обіцяють відповідь на таку заяву –  BFMTV.

- В російській столиці, Москві 6 червня затримали громадянина Франції, якого, як твердить влада, підозрюють у тому, що той начебто «збирав відомості у сфері військової діяльності РФ» – росЗМІ.

- Росія найближчими тижнями розпочне повітряні та військово-морські навчання в Карибському морі. Навчання, у яких братимуть участь російські військові кораблі та дальні бомбардувальники, стануть першими одночасними повітряними та морськими маневрами, які Росія проводить у Карибському басейні з 2019 року – CBS News.

- Останкінський районний суд Москви засудив до 5,5 року колонії стрімерку Анну Бажутову, відому на платформі Twitch під ніком YokoBovich, визнавши її винною у поширенні «фейків» про армію РФ – росЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-