Наступ РФ на Харківщині був передчасним - ISW

Наступ РФ на Харківщині був передчасним - ISW

Укрінформ
Російські війська розпочали наступальну операцію на півночі Харківської області з обмеженою живою силою і без значних резервів, що призвело до зниження її темпів.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), передає Укрінформ.

“Передчасний початок російських наступальних операцій, вочевидь, підірвав успіх військ РФ на півночі Харківської області”, - вважають аналітики.

За даними ISW, на момент початку наступальних операцій 10 травня у складі Північного угруповання військ РФ поблизу кордону з Україною перебувало близько 35 тис. військовослужбовців, тоді як українські джерела вказували, що російські військові мають намір зосередити в цьому районі від 50 тис. до 70 тис. військовослужбовців.

“Російські війська, ймовірно, розпочали наступальну операцію на півночі Харківської області раніше від запланованого терміну, із недостатньою чисельністю особового складу, сподіваючись закріпитися до того, як прибуття на фронт військової допомоги з боку США зробить це завдання ще більш важким”, — зазначають аналітики.

На їхню думку, російське військове командування, можливо, чекає посилення наступальних операцій та проведення другого етапу операції, оскільки такі плани вимагають угруповання чисельністю від 50 тис. до 70 тис. осіб.

В ISW вважають, що російські війська мають на меті створити “буферну зону” на півночі Харківської області та просунутися в межах радіусу дії ствольної артилерії до Харкова.

Водночас, на думку аналітиків, Північне угруповання військ РФ навіть на верхній межі заявленої кінцевої чисельності не матиме необхідної кількості живої сили для проведення успішної операції з охоплення, оточення або захоплення Харкова.

За їхніми словами, сповільнення темпів російської наступальної операції, імовірно, "надає українським силам тактичні можливості для контратаки, хоча українські сили ще не проводять обмежену контрнаступальну операцію, метою якої є повне витіснення російських військ з північної частини Харківської області".

Читайте також: Сирський показав, як Сили оборони знищують російських військових на передовій

Як повідомлялося, представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов заявив, що Росія не досягла у Харківській області того, чого планувала.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-