Наступ росіян на Харківщині спрямований на відтягування українських сил - ISW

Наступ росіян на Харківщині спрямований на відтягування українських сил - ISW

Укрінформ
Російські наступальні операції вздовж кордону у Харківській області, ймовірно, мають стратегічну мету привернути і зафіксувати українські сили на цій осі, щоб полегшити просування російських військ в інші райони сходу України.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

У відомстві вважають, що російські війська розпочали наступальну операцію вздовж російсько-українського кордону на півночі Харківської області вранці 10 травня і досягли тактично значних успіхів. 

«Російські війська, ймовірно, проводять початкову фазу наступальної операції на північ від Харкова, яка має обмежені оперативні цілі, але спрямована на досягнення стратегічного ефекту - відволікання української живої сили і техніки з інших критичних ділянок фронту на сході України», - йдеться у звіті.

Наразі російські війська розпочали дві обмежені операції в цьому районі: одну на північ від Харкова в напрямку Липців, та на північний схід від Харкова біля Вовчанська. Міністерство оборони України повідомило, що російські бронетанкові штурмові групи невстановленої чисельності спробували прорвати українську оборону під Вовчанськом рано вранці, і бої в цьому районі продовжилися після того, як українські сили відбили російські атаки, зазначають у відомстві.

Читайте також: На Харківщині через обстріли РФ за добу загинули троє людей, є поранені

Дані NASA Fire Information for Resource Management (FIRMS) від 10 травня вказують на те, що в чотирьох населених пунктах - Стрілеча, Красне, Пильна та Борисівка - і поблизу них, ймовірно, точилися запеклі бої. За оцінками ISW, російські війська просунулися в напрямку Вовчанська, але не спостерігали достатньо доказів, щоб оцінити приблизну лінію фронту в безпосередній близькості. 

«Російські війська, ймовірно, будуть використовувати свій тактичний плацдарм на півночі Харківської області в найближчі дні для активізації наступальних операцій і проведення початкової фази наступальної операції, яка, ймовірно, має на меті відтіснити українські війська від кордону з Бєлгородською областю і просунутися так, щоб артилерією діставати до Харкова», - пишуть аналітики. 

Російські війська формують Північне угруповання військ уздовж кордону України з Брянською, Курською та Бєлгородською областями і, за повідомленнями, зосередили в цьому районі від 35 000 до 50 000 військовослужбовців. 

«Однак, обмежені зусилля, які наразі здійснюють російські війська, не дають підстав вважати, що росіяни негайно розпочнуть широкомасштабну наступальну операцію з метою оточення і захоплення Харкова», - резюмують аналітики.

Читайте також: Президент заслухав доповідь Сирського щодо ситуації на Харківщині та Донеччині

Як повідомляв Укрінформ, масштабний наступ росіян на Харківському напрямі не став несподіванкою для Сполучених Штатів, які співпрацювали з ЗСУ, щоби підготувати їх до відбиття атак. Водночас у США прогнозують посилення інтенсивності бойових дій у цьому регіоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-