Зеленський вручив нагороди воїнам-піхотинцям і рідним загиблих героїв

Зеленський вручив нагороди воїнам-піхотинцям і рідним загиблих героїв

Фото, відео
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський з нагоди Дня піхоти Збройних сил України зустрівся з воїнами-піхотинцями, рідними загиблих героїв та командирами підрозділів, вручив державні нагороди, бойові прапори і почесні відзнаки.

Як передає Укрінформ, про це повідомили в Офісі Президента.

Зеленський підкреслив, що піхотинці є основою українського війська, найбільш численною та визначальною складовою Сил оборони України, фундаментом ЗСУ.

«Наш український контроль саме там на землі, де є наші піхотні позиції, сила наших воїнів-піхотинців – піхотних, мотопіхотних, механізованих, штурмових, гірсько-штурмових, єгерських військових частин», – зауважив він.

Від імені всіх українців глава держави подякував воїнам-піхотинцям за силу, хоробрість та стійкість. Президент наголосив, що країна ними пишається.

Відео: ОП

«Дякую всім нашим воїнам за те, що Україна змогла вистояти в цій війні та зберігає можливість досягти своїх завдань. І кожен українець – усі наші люди – завжди повинні памʼятати, через що проходять наші воїни, скільки це болю, скільки це втрат», – заявив Зеленський.

Пам’ять полеглих воїнів вшанували хвилиною мовчання.

Рідним загиблих Героїв України Президент вручив ордени «Золота Зірка». Удостоєні найвищої державної нагороди були двоє захисників, а саме:

молодший сержант Антон Коваленко. У червні 2023 року підрозділ під його керівництвом зачистив взводний опорний пункт та зайняв кругову оборону. Завдяки знайденій на місці радіостанції Коваленко перехоплював інформацію про плани й пересування російських загарбників і передавав їхні координати. Загинув воїн на вогневій позиції, перед якою були виявлені понад 30 знищених військових РФ;

солдат Данило Подибайло – старший пілот розрахунку безпілотників. Його екіпаж виявив п’ять самохідних артилерійських установок ворога, дві протитанкові гармати МТ-12 «Рапіра», станковий автоматичний гранатомет і два міномети. Після коригування вогню артилерії все вдалося знищити. Подибайло загинув 1 червня торік унаслідок прямого влучання снаряда в бліндаж.

Троє захисників отримали відзнаки Президента України «Хрест бойових заслуг». Нагородженими є:

капітан Роман Єськов. Під час бою він витягнув пораненого побратима, надав допомогу й організував евакуацію. У жовтні торік особовий склад під його керівництвом відбив ворожі штурми, зберіг позиції Сил оборони, знищив близько 13 військових РФ та ще 10 поранив;

майор Валерій Лобов. У червні торік він особисто повів особовий склад роти на штурм. Попри те, що дістав поранення, організував евакуацію однієї частини підрозділу, а іншу довів до ворожих позицій. Сам після цього знепритомнів. Лобова евакуювали з поля бою в тяжкому стані. Через два місяці він продовжив виконувати бойові завдання в районі Роботиного Запорізької області;

молодший сержант Павло Свиридюк. Він неодноразово прикривав відхід побратимів із позицій, на які щільно наступали російські війська. Це давало змогу перегрупуватися, зайняти оборону на більш вигідних позиціях та зупинити ворога. Виявляв квадрокоптером ворожі диверсійно-розвідувальні групи та знищував їх гранатами.

Ще одному військовослужбовцю глава держави вручив орден Богдана Хмельницького ІІ ступеня, трьом – ордени Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Троє воїнів отримали ордени «За мужність» ІІ ступеня, п’ятеро – «За мужність» ІІІ ступеня.

Бойові прапори Президент вручив 22-й, 31-й, 32-й і 65-й окремим механізованим бригадам.

Почесну відзнаку «За мужність та відвагу» отримали 47-а й 66-а окремі механізовані бригади.

Президент вручив державні нагороди з нагоди Дня піхоти / Фото: Офіс Президента

Читайте також: Умєров привітав українських піхотинців зі святом: Ви - скелет і м'язи в нашій боротьбі

Як повідомлялося, 6 травня є Днем піхоти Збройних сил України. Свято встановлене указом Президента від 19 квітня 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-