Битва за Україну. День сімсот дев’яносто третій

Битва за Україну. День сімсот дев’яносто третій

Укрінформ
На 21-му засіданні у форматі «Рамштайн» Ллойд Остін оголосив, що США виділяють ще один пакет оборонної допомоги Україні сумою $1 мільярд, який включатиме ракети для HIMARS, снаряди, системи ППО та інше

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот дев’яносто третій день Великої війни: чим жили Україна та українці 26 квітня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Засідання «Рамштайн»

Міністр оборони США Ллойд Остін у п’ятницю відкрив 21-е засідання Контактної групи з питань оборони України, так званого формату «Рамштайн», участь у якому беруть представники близько 50-ти країн – Укрінформ.

Президент України Володимир Зеленський звернувся до учасників Контактної групи з питань оборони України та закликав їх надати Україні системи Patriot, боєприпаси та інше озброєння – Укрінформ.

Міністр оборони США Ллойд Остін оголосив, що Сполучені Штати виділяють ще один пакет оборонної допомоги Україні сумою $1 мільярд, який включатиме ракети для HIMARS, снаряди, системи ППО та інше озброєння – Укрінформ.

Міністр оборони України Рустем Умєров під час онлайн-засідання «Рамштайн» подякував колегам за підтримку та разом із Президентом Зеленським закликав партнерів надати необхідне озброєння та вирішити питання логістики – Укрінформ.

ЦИТАТА

Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО: «Китай повинен припинити надавати підтримку загарбницькій війні Росії проти України, якщо прагне покращити свої відносини із Заходом».

Анджей Дуда, президент Польщі: «Інциденти з порушенням повітряного простору країн-членів НАТО російськими ракетами під час атак по Україні є провокаційною демонстрацією сили з боку Москви, яка ризикує розпалити ширшу війну».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

У ніч на 26 квітня 2024 року на аеродромі "Остафьєво" міністерства оборони РФ у Москві знищено ворожий вертоліт Ка-32" – ГУР. У розвідці повідомили, що аеродром належить Міноборони Росії та експлуатується спільно з підприємством "Газпромавіа».

Фахівці Головного управління розвідки здійснили "масштабну кібератаку" на ресурси російської правлячої партії "Єдина Росія". Під ударом сервери та сайти партії, а також домени ER.RU та edinros - "Радіо Свобода" з посиланням на джерела. Попри заяви правлячої російської партії про те, що "робота критично важливої цифрової інфраструктури підтримується", частина ресурсів не працює.

Ворог зосереджує зусилля для прориву нашої оборони західніше Бахмута, виходу до каналу Сіверський Донець - Донбас, оволодіння населеним пунктом Часів Яр, створення там умов для подальшого просування до Краматорської агломерації. Противник намагається взяти Часів Яр в оперативне оточення - Назар Волошин, речник оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця».

В операційній зоні Сил оборони півдня українські захисники відбили три штурми російських загарбників на лівому березі Дніпра в районі Кринок та два на Оріхівському напрямку - в районі Старомайорського та Роботиного - Сили оборони півдня України.

Просування російських військ на захід від Авдіївки Донецької області за останній тиждень пришвидшилося. Окупанти створили вузький прохід углиб української території, щоб увійти до Очеретиного, що розташоване приблизно за 15 км на північ від центру Авдіївки – розвідка Британії.

На фронті 25 квітня загинула військовослужбовиця, колишня журналістка видань «Тиждень» і «Читомо» Алла Пушкарчук (позивний «Рута») - Інститут масової інформації.

В Україну за результатами репатріаційних заходів повернули тіла 140 полеглих оборонців - Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

***

Унаслідок російського удару по місту Дергачі на Харківщині постраждали 4 людей, серед яких двоє дітей – ОВА.

За даними Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), підтверджена кількість дітей, які загинули внаслідок атак по всій Україні, цього року збільшилася майже на 40% порівняно з минулим - пресреліз на сайті ЮНІСЕФ.

Внаслідок обстрілів російськими окупантами Херсонської та Донецької областей 5 людей загинуло, 14 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент України Володимир Зеленський звільнив Олександра Яковця з посади командувача Сил підтримки Збройних сил України. Іншим указом він призначив Яковця головою Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту – сайт Президента.

Сьогодні - річниця Чорнобильської катастрофи: в ніч на 26 квітня 1986 року, о 01.23, на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний вибух, який спричинив руйнування, забруднення територій і масову евакуацію – Укрінформ. Президент Зеленський у річницю Чорнобильської катастрофи закликає світ тиснути на РФ для звільнення ЗАЕС.

Місто Київ терміново розпочинає евакуацію двох лікарень, одна з яких дитяча, розташованих на вулиці Богатирській. Оскільки в інтернет-медіа масово поширюється відео, де фактично анонсований удар ворога по цих медичних закладах. І що, нібито, в цих лікарнях перебувають військові – КМДА. У адміністрації наголосили, що це абсолютна брехня і провокація ворога, яку він намагається використати для удару по соціальній інфраструктурі столиці.

Національне інформаційне агентство Укрінформ планує запустити арабську версію - Олексій Мацука, генеральний директор Укрінформу

***

Візит глави МЗС Латвії

Міністр закордонних справ Латвії Байба Браже прибула в Україну з візитом – Укрінформ.

Латвія надасть Україні генератор потужністю 250 МВт та спільно з нашою державою нарощуватиме виробництво дронів – Укрінформ.

***

Кабінет Міністрів

-  вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени Харкова й Харківської області, на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.

-  затвердив Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення державної підтримки проєктів із інвестиціями на суму понад 12 млн євро.

-  погодив ліквідацію п’яти структурних підрозділів Державної інспекції архітектури та містобудування України (ДІАМ) у регіонах і зменшив кількість заступників голови установи.

***

Віцепрем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков відзвітував перед парламентом про захист об’єктів критичної інфраструктури і сказав, що Мінвідновлення забезпечує захист майже для 4 тисяч об’єктів критичної інфраструктури – Укрінформ.

З 25 квітня чоловіки віком від 18 до 60 років можуть отримати паспортні документи виключно на території України, проте деякі категорії громадян зможуть отримати паспортні документи за кордоном - Державне підприємство “Документ”. Отримати паспортні документи за кордоном за наявності відповідних підтверджуючих документів зможуть люди з інвалідністю; опікуни над особами з інвалідністю; батьки дітей з інвалідністю; особи, які потребують постійного догляду; супроводжуючі важкохворих дітей.

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід міністру аграрної політики й продовольства Миколу Сольського у вигляді арешту із альтернативою застави у 75 млн 700 тис. грн. – Укрінформ. За міністра аграрної політики та продовольства України Миколу Сольського внесено заставу у розмірі 75,7 млн грн. Його звільнено з-під варти. Хто вніс заставу не відомо.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ загальні втрати Національного архівного фонду можуть сягати 1,5%, а загалом Росія систематично обкрадає українські архіви з ХVIII століття - голова Укрдержархіву

Працівники Державного бюро розслідувань викрили двох військових, які допомагали переховуватись підозрюваним у розстрілі поліцейських на Вінниччині, одного з них вже затримали - ДБР

Міністерство культури та інформаційної політики з цього року започаткує кілька премій для авторів, які в своїх творах використовуватимуть тематику безбар’єрності - пресслужба МКІП.

***

Уряд ухвалив рішення про продовження пільгової ціни на електроенергію для населення у розмірі 2 гривень 64 копійок за кіловат до кінця травня – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

Від початку року Україна отримала близько 12 млрд доларів зовнішнього фінансування для покриття дефіциту бюджету – сайт уряду

Загальна сума вкладів фізичних осіб у банках України за березень 2024 року зросла на 20,3 млрд грн і станом на 1 квітня становить 1,228 трлн грн. - пресслужба Фонду гарантування.

Попри повномасштабну війну, сфера публічних закупівель як ніколи динамічно розвивається, а минулий рік довів, що вийти на рівень закупівель, який був до повномасштабного вторгнення, реально – Мінекономіки.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

У Держдепартаменті США назвали призупинення консульських послуг за кордоном для українських чоловіків призовного віку «складним питанням», яке має вирішувати уряд України - Радіо Свобода.

Іспанія погодилася поставити Україні партію ракет до Patriot, але не саму систему ППО, всупереч тиску з боку НАТО та ЄС, щоб європейські країни, у яких вона є, доставили її Україні - El Pais

Естонія у координації з Данією передала Україні два патрульні катери для захисту морських шляхів у Чорному морі - Міноборони Естонії.

Парламентський комітет Швейцарії проголосував за виділення 5 мільярдів швейцарських франків ($5,5 мільярда) на допомогу Україні в межах ширшого пакета заходів, спрямованих на підвищення обороноспроможності нейтральної країни – Reuters.

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони, такі як Patriot або С-300 - Кіріакос Міцотакіс, прем'єр-міністр

Уряд Польщі врахує рішення України про призупинення консульських послуг для чоловіків 18-60 років у загальному рішенні щодо продовження тимчасового захисту для громадян України, яке на етапі підготовки - RMF24

Сполучені Штати сподіваються, що надання Україні ракет ATACMS дальністю дії 300 кілометрів спонукає Німеччину до аналогічного рішення стосовно Taurus - TV5 Monde.

Держсекретар США Ентоні Блінкен на переговорах у Пекіні з китайським колегою Ван Ї висловив серйозну стурбованість Вашингтона підтримкою Китаєм військово-промислової бази РФ і пригрозив санкціями, якщо Пекін постачатиме Москві компоненти для виробництва зброї - Sky News

Міністр закордонних справ КНР Ван Ї на зустрічі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном у Пекіні сказав, що Китай вимагає від Сполучених Штатів дотримуватись принципу одного Китаю і не надсилати «неправильні сигнали» керівництву Тайваню - МЗС КНР.

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) завершила підготовку до наземної операції в місті Рафах, одному з найбільш густонаселених у секторі Газа, й очікує рішення уряду розпочати бойові дії - ЗМІ

ВОРОГ

Міський суд Сиктивкара заочно заарештував на два місяці російських опозиційних політиків Гаррі Каспарова, Геннадія Гудкова, Івана Тютріна та Євгенію Чирикову - «Север.Реалии». Їх звинувачують у "створенні терористичного угрупування, у його керівництві, фінансуванні терористичної діяльності та її публічному виправданні".

Росія поновила доставку нафти до Індії: судно, контрольоване російським судноплавним гігантом "Совкомфлот" (СКФ), що знаходиться під санкціями США, вивантажило мазут в порту на заході Індії - Reuters

Кількість вакансій для людей з інвалідністю у Росії за перші чотири місяці 2024 року зросла на 45%, що пов'язують з війною в Україні – росЗМІ.

У російському Хабаровську місцевого журналіста Сергія Мінгазова, що пише для видання Forbes, затримали за репост публікації про події в українському місті Буча - Радіо Свобода

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-