Бойова медикиня: Порозуміння цивільних з військовими - це «двосторонній рух»

Бойова медикиня: Порозуміння цивільних з військовими - це «двосторонній рух»

Відео
Укрінформ
Щоб порозумітися цивільним із військовими, які повертаються з фронту, їм треба обопільно з’ясувати прийнятну форму спілкування, а військові мають сформулювати свої очікування.

Таку пораду надала військова медикиня Олена Риж у черговому випуску проєкту «Станція Краматорськ».

Риж вважає порозуміння цивільних з військовими «двостороннім рухом» назустріч одне одному, в якому не слід недооцінювати зусиль власне військових.

«Цивільні мають транслювати нашим військовим те, що вони готові бути з ним тут і зараз, не дивлячись ні на що. Якщо ж військовий не розуміє себе і яка йому допомога потрібна, то що б йому не давали – ні до чого. Для цивільних є велика задача – військових зрозуміти. І вони ніколи нас не зрозуміють, якщо ми, військові, не даватимемо їм таку можливість. Це робота не тільки цивільних, ми, військові, так само маємо про себе попіклуватися. Для того, щоб цивільні могли і знали, як нас підтримувати, ми маємо говорити їм, як це робити. Це двосторонній рух», – наголосила Риж.

При цьому вона порадила цивільним заздалегідь вникати в суть проблеми і готуватися до зустрічі захисників, доки вони ще воюють.

«Неможливо тут і зараз зрозуміти людину, яка повернулася з фронту. Потрібно більше дізнаватися, намагатися шукати і знаходити відповіді, поки він на службі. А далі просити свого чоловіка, чи то брата, сина допомогти зрозуміти його. Просити, як йому допомогти і підтримати його. Що йому потрібно, а що точно ні, і що ви йому можете дати, а чого ні», – зазначила Риж.

Як повідомляв Укрінформ, кількість людей із травматичним досвідом в Україні зросла майже вчетверо порівняно з 2021 роком.

Читайте також: Військова медикиня назвала проблеми з надання психологічної допомоги на фронті

До повномасштабного вторгнення Олена Риж працювала у ресторанному бізнесі, була тренеркою з сервісу і комунікації. До лав ЗСУ стала у грудні 2022 року. Сьогодні бойова медикиня служить у 47-й ОМБр «Маґура». Вона брала участь у наступальній кампанії на Запоріжжі та боях під Авдіївкою.

Проєкт «Станція Краматорськ» – серія інтервʼю з військовими. Головна мета проєкту – через відверту розмову показати особисту життєву історію героя, а також дати відповіді на основні фейкові російські ІПСО на тему армії та війни в Україні.

Ведучі програми Костянтин та Влада Ліберови – документальні фотографи, які фіксують події в Україні з перших днів повномасштабного вторгнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-