РФ може зосередити свій наступ на одному оперативному напрямку - ISW

РФ може зосередити свій наступ на одному оперативному напрямку - ISW

Укрінформ
Російське командування може зосередити свою прогнозовану наприкінці весни/влітку 2024 року наступальну операцію на заході Донецької області та, ймовірно, обмежиться одним оперативним напрямком через брак сил.

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передає Укрінформ.

Як зазначається, українські офіційні особи нещодавно попередили, що російські війська накопичують особовий склад уздовж Харківсько-Луганської осі – під Бахмутом, біля Авдіївки та на заході Запорізької області. Однак, за оцінками аналітиків ISW, російські сили, ймовірно, зможуть розпочати узгоджену широкомасштабну наступальну операцію лише на одному оперативному напрямку за один раз через обмеженість власних людських ресурсів та планування.

У звіті ISW пише, що, схоже, українські війська відбили російську механізовану атаку чисельністю батальйон поблизу Авдіївки Донецької області 30 березня – першу механізовану атаку чисельністю батальйон з моменту початку російськими військами кампанії із захоплення Авдіївки наприкінці жовтня 2023 року.

Читайте також: Росії для наступу на Харків потрібне угруповання у 500 тисяч і резерв - військовий експерт

Масштаби цієї атаки є значними, оскільки війська РФ не проводили такого масштабного механізованого штурму з початку російської локальної наступальної операції із захоплення Авдіївки, коли українські війська, за повідомленнями, знищили майже 50 російських танків і понад 100 броньованих машин 19-20 жовтня 2023 року, зазначають аналітики.

В ISW наголошують, що здатність України захиститися від наступу 30 березня, особливо під Авдіївкою, де українські сили були змушені швидко відійти на нові оборонні позиції після втрати населеного пункту, «є позитивним показником здатності України захиститися від майбутніх широкомасштабних російських нападів та очікуваної наступальної операції Росії влітку 2024 року».

Читайте також: Ворогу не вдалося суттєво просунутися на стратегічних напрямках - Сирський

«Можливо, українським військам довелося витратити значну кількість матеріальних засобів для захисту від російського наступу під Тоненьким, що підкреслює здатність Росії проводити наступи, які змушують Україну витрачати значну частину своїх і без того обмежених матеріальних і людських резервів на оборону від них. Продемонстрована Україною здатність уміло оборонятися від широкомасштабного російського наступу на особливо критичній ділянці фронту, незважаючи на виклики, які стоять перед Україною, свідчить про те, що українські сили можуть досягти значних успіхів на полі бою», – йдеться у звіті.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський в інтерв'ю CBS News сказав, що Україні вже зараз необхідна допомога. Адже новий наступ РФ очікується наприкінці травня або у червні

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-