Російські загарбники використовують переважно «цивільні гази» - експерт

Російські загарбники використовують переважно «цивільні гази» - експерт

Укрінформ
На фронті останнім часом почастішали випадки застосування російськими загарбниками хімічної зброї, і хоч це переважно "цивільні гази", але тактика ворога досить підступна.

Про це сказав військовий експерт Михайло Жирохов в ефірі Українського радіо, передає Укрінформ.

Експерт зауважив, що про масовий характер використання хімічної зброї не йдеться, оскільки у росіян її як такої немає, адже всі радянські запаси хімічних речовин були знищені у 1990-ті роки.

"Зараз на фронті використовується обмежена кількість, і це переважно "цивільні гази". Це сльозогінні гази, які використовуються для розгону демонстрацій правоохоронними органами будь-якої країни світу", - зазначив він, зауваживши, що окупанти використовують "те, що є під рукою". 

За словами Жирохова, йому відомо про скиди з безпілотників хімічних сльозогінних гранат на українські позиції. "Щодо речовин, то там є декілька назв. Але це аналог наших "Терен", "Терен-2", "Терен-3". В їх основі є хлорпікрин. Він є найбільш поширеним поліцейським газом у світі", - сказав він.

Фото: скріншот із відео Українського Радіо
Фото: скріншот із відео Українського Радіо

Жирохов зазначив, що крім "викурювання" військових із бліндажів, це практично нічого не дає. 

"На відкритому повітрі воно не діє, дуже швидко розноситься вітром. А ось коли воно потрапляє до бліндажа або іншої фортифікаційної споруди, то це призводить до того, що люди змушені їх покинути і стати ціллю для ударів і артилерії, і тих же безпілотників", - пояснив експерт.

Він також зауважив, що на деяких напрямках фронту наступальний потенціал росіян "ущух".

Читайте також: Від початку року Росія 346 разів застосувала хімічну зброю проти українських військових - посол

"Насправді у росіян величезні проблеми з особовим складом. Кількість "добровольців", які вони змогли набрати за гроші, щотижня стає меншою і меншою. Без повноцінної мобілізації про жодні подальші активні наступальні дії говорити не можна. Але до перевиборів Путіна ніяких змін в цьому напрямку не буде. Тому цей наступальний потенціал зараз іде просто по накатаному. Те, що є, вони зараз використовують в боях", - зазначив пексперт. 

Він також зауважив, що за даними деяких джерел, російські генерали "вже стоять у черзі до Путіна для того, щоб після перевиборів провести хоча б часткову мобілізацію, тому що особового складу катастрофічно не вистачає".

Як повідомлялося, начальник відділу зв’язків з громадськістю ОСУВ «Таврія» Дмитро Лиховій заявляв, що ворог порівняно з минулим місяцем удвічі збільшив скиди боєприпасів із хімічною речовиною з Mavic-дронів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-