Європейські компанії в обхід санкцій надали РФ обладнання для проєкту «Арктик СПГ» на €580 мільйонів

Європейські компанії в обхід санкцій надали РФ обладнання для проєкту «Арктик СПГ» на €580 мільйонів

Укрінформ
Європейські компанії попри санкції продовжили постачати обладнання для російського проєкту «Арктик СПГ 2». Із травня 2022 року, коли було запроваджено заборону на постачання обладнання для виробництва зрідженого газу, проєкт отримав обладнання на 580 мільйонів євро.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у розслідуванні The Moscow Times та організації Arctida.

«Арктик СПГ 2» - проєкт російської компанії «Новатек» з видобутку та виробництва скрапленого газу на Гиданському півострові на півночі Західно-Сибірської рівнини. Його почали у 2019 році спільно з французькими, китайськими та японськими інвесторами. 60% проєкту належить «Новатеку». Одним із найбільших акціонерів «Арктик ЗПГ 2», поряд із засновником «Новатека» Леонідом Міхельсоном, є бізнесмен Геннадій Тимченко, друг президента РФ Володимира Путіна.

За даними російської митниці, з моменту запровадження Євросоюзом заборони на постачання будь-якого обладнання для виробництва зрідженого газу в травні 2022 року і до кінця січня 2024 року «Арктик СПГ 2» отримав від європейських компаній продукцію на 580 мільйонів євро. Приблизно половина цієї суми припала на 2022 рік. 2023-го до Росії ввезли обладнання на суму ще понад 220 мільйонів євро, а в січні 2024-го — на 24 мільйони євро, стверджує видання.

Найбільшими постачальниками «Арктик СПГ 2» виявилися компанії з Італії (112 мільйонів євро), Франції (31,6 мільйона євро), Німеччини (25 мільйонів євро), Нідерландів (12,8 мільйона євро) та Іспанії (8 мільйонів євро).

Читайте також: ЄС продовжив персональні санкції проти російських загарбників ще на шість місяців

Основним постачальником обладнання для «Арктік СПГ 2» у 2023 році стала італійська Nuovo Pignone SRL, яка виробляє обладнання для енергетичної галузі. Вона відправила до Росії продукцію на 41 мільйон євро. Серед французьких компаній найбільшим постачальником стала компанія Optaperiph, яка поставила в РФ теплоізоляційні вироби, клапани та інше обладнання на шість мільйонів євро. Німецький конгломерат Siemens, який оголосив про свій вихід з російського ринку невдовзі після початку повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну, поставив у 2023 році свою продукцію для «Арктик СПГ 2» на суму понад 4,8 мільйона євро.

У розслідуванні уточнюється, що європейське обладнання для «Арктик СПГ 2» завозять у РФ головним чином через Китай, оскільки у будівництві модулів проєкту задіяно щонайменше п'ять китайських компаній. Однак частина обладнання надходить безпосередньо з ЄС. Наприклад, 11% італійських поставок у 2023 році надійшли безпосередньо з Італії.

Як пояснив експерт з нафтогазового ринку Михайло Крутихін, виробникам досить складно відстежити кінцевого замовника, якщо постачання йдуть через посередників. «Але часто буває так, що постачальник знає, хто його кінцевий споживач, тому змову на якомусь рівні, можливо, з кимось із менеджменту повністю виключати не можна», - додав Крутихін.

Директор Arctida Ілля Шуманов зазначає, що частина обладнання, яке постачається для «Арктик СПГ 2», «досить специфічна». «Тому ми вважаємо, що менеджери європейських постачальників повинні були розуміти, в яких проектах воно може бути використане», - сказав Шуманов.

Як повідомлялося наприкінці грудня, Іноземні акціонери російського проєкту «Арктик СПГ-2» - французька TotalEnergies, китайські CNPC і CNOOC та консорціум японських Mitsui і JOGMEC - оголосили про форс-мажор та заморозку участі в проєкті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-