Пам'яті волонтера, військового Михайла Столбенка (позивний «Фаза»)

Пам'яті волонтера, військового Михайла Столбенка (позивний «Фаза»)

Хвилина мовчання
Укрінформ
Від початку повномасштабного вторгнення допомагав армії, а у листопаді 2023-го пішов до на фронт

Про Михайла Столбенка Укрінформу розповіли його земляки з деокупованого селища Борова на Харківщині. Вони називають Михайла людиною з дуже доброю душею та сталевими принципами.

“Я не була знайома з Мішею до літа 2022 року, проте добре знала його прізвище. Адже з дитинства пам'ятаю підписи під всіма фото в місцевій газеті “Трудова слава” - “фото В. І.  Столбенко”. Це Мішин тато, легенда Борівщини, фотограф, фотокор, який відзняв, мабуть, кожен метр землі нашої громади. Їхню родину знають всі”, - починає волонтер, фахівець з комунікацій Олена Конопля.

Вони познайомилися заочно під час окупації Борівщини. Олена, яка модерувала групу в Телеграмі для жителів селища, попросила Михайла стати ще одним адміністратором.

“Навантаження було величезне. Ми - адміни, не справлялися. Треба було чистити російських ботів, перевіряти інформацію, допомагати інформаційно з організацією евакуації та доставкою гуманітарної допомоги тощо. Ми разом раділи звільненню громади восени 2022 року… Потім Міша організовува збори, допоміг багатьом військовим і цивільним. Розвіртуалізувалися ми влітку 2023 року, зустрівшись у Боровій. Щоразу, коли я приїжджала на батьківщину, ми з Михайлом та іншими волонтерами дізнавалися потреби місцевих лікарень і передавали хлопцям, які в той час були там на лікуванні, “гостинці” згідно запитів”, - зазначає Олена.

Засновник Телеграм-групи громади волонтер Дмитро Зімарєв наголошує, що з першого ж дня роботи в групі Михайло дав зрозуміти, що його проукраїнська позиція дуже чітка - провокації проросійськи налаштованих людей він припиняв швидко та рішуче, фейки та вкиди виявляв миттєво.

“Міша створив безцінний архів фото та відео звільнення Борівської громади, який ми збирали разом із ним з усіх можливих джерел. Саме він започаткував у групі традицію сповіщення про повітряну тривогу (часто в громаді це був єдиний спосіб про неї дізнатися). Він допомагав захисникам, які звільняли наш край, у різноманітних побутових питаннях. Для військових дуже важливий контакт з місцевими жителями, яким можна довіряти. Міша був саме такий. Він допомагав шукати та закупляти ліки для військових ЗСУ, які працювали на Куп’янсько-Лиманському напрямку. Згодом долучився до виготовлення окопних свічок – робив їх з дуже якісного парафіну та за новою технологією, завдяки якій вони не так чаділи в бліндажах. Декілька разів ми разом забезпечували хлопців амуніцією та обладнанням, організовуючи збори коштів”, - розповідає Дмитро.

Ще згадує Михайла як обізнаного в сучасній техніці, її ремонті, тож до повномасштабної війни земляки частенько просили його допомоги у налаштуванні комп’ютерів. А ще - захоплювався риболовлею.

Наприкінці листопада Михайло повідомив близьким і друзям, що йде на фронт. Іноді виходив на зв'язок, розповідав про новий досвід, про хлопців, з якими опинився разом.

“Надсилав відео присяги, своє фото в цей день, і відчувалася його гордість… Ми, його друзі, пропонували допомогу в придбанні амуніції, всього необхідного. Але він відмовився, сказав, що всім забезпечений. Востаннє переписувалися на початку року. А 18 січня дізналися страшну звістку про загибель Михайла в бою під Мар’їнкою. Неможливо передати цей шок. Усі справи, всі події навколо стають такими дрібними, такими не важливими, коли дізнаєшся про те, що життя такої молодої чудової людини обірвалося”, - говорить Олена.

За інформацією друзів, Михайло загинув унаслідок артилерійського обстрілу: його підрозділ рухався на допомогу побратимам.

“Михайло був та залишиться в нашій пам’яті освіченою, спокійною, врівноваженою та чуйною людиною, надійним другом, люблячим батьком, зразковим сім’янином. Він завжди був заряджений позитивом, завжди мав тему для жарту. З гордістю говорив про українське військо, яке намагався підтримувати до останнього. Він користувався повагою не тільки серед друзів та знайомих, а й серед військових та волонтерів. Вдячний йому за людяність, стійкість, чітку українську позицію. Він мені став дійсно гарним другом, колегою та братом по духу – українському, волонтерському, бойовому та незламному”, - зазначає Дмитро.

У загиблого залишилися дружина, двоє дітей, сестра, літні батьки.

Поховали Михайла 24 січня 2024 року на Вінничині, в Іллінецькій громаді, де народилася та зараз мешкає з дітьми дружина Катерина.

Жителі громади зустрічали Героя “живим коридором”, ставши на коліна.

Йому навічно 38…

Вічна шана Захисникові!

Фото надані друзями Михайла Столбенка та Іллінецької міської територіальної громади

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-